Marmara, sıcaktan kavrulacak: İstanbul’da sıcaklık 40 derecenin üzerinde hissedilecek!

Afrika'dan gelen sıcak hava dalgasının Türkiye’de belirgin şekilde hissedileceğini açıklayan uzamanlar, hafta sonu Marmara Bölgesi’nde kavurucu sıcakların etkili olacağını belirtti ve vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı

YAŞAM 20.07.2023, 16:54 20.07.2023, 17:05
Marmara, sıcaktan kavrulacak: İstanbul’da sıcaklık 40 derecenin üzerinde hissedilecek!

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kuzey yarım kürede tarihi sıcaklık rekorlarının kırıldığını ifade etti.

‘‘Haziran ayında Kuzey Yarım Küre’de sıcaklık rekorları kırıldı’’

Sıcaklıkların bu kadar artmasındaki en önemli etkenlerden birinin de küresel ısınma olduğunu vurgulayan Toros, "Haziran ayı, sıcaklık rekorlarının kırıldığı bir ay oldu. Kuzey yarım küredeki birçok ülkede hava sıcaklığı rekor kırdı. Bizim ülkemizde sıcaklıklardan etkileniyor" şekline konuştu.

‘‘Marmara Bölgesi’nde en düşük sıcaklık 35 derece olacak’’

Küresel ortalama sıcaklık derecesinin 3 Temmuz'da rekor seviyeye ulaştığını belirten Prof. Dr. Toros, "Yaklaşık 10 gün önce kadar ülkemiz de sıcak havanın etkisi altına girdi ve ardından hava biraz serinlemişti. Şu an ise yurdumuza Afrika üzerinden yeni bir sıcak hava dalgası geldi. Söz konusu sıcak hava dalgası, Marmara Bölgesi'nde etkisini gösterecek. Sıcaklık nedeni ile Cuma gününden itibaren bölgedeki en düşük sıcaklık 35 derece olarak ölçülecek" dedi.

‘‘İstanbul'da hissedilen sıcaklık 40 dereceyi geçecek’’

Toros, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün tahminlerine göre, pazar günü sıcaklıkların İstanbul ve Tekirdağ'da 35, Edirne ve Çanakkale'de 40, Balıkesir'de 41, Bursa'da 38, Kırklareli, Kocaeli ve Sakarya'da 39 dereceye kadar çıkacağını aktardı.

İstanbul'da hava sıcaklığının cuma 35, cumartesi 34, pazar 35, pazartesi 31, salı günü ise 32 derece olacağını belirten Toros, "Özellikle bağıl nemden kaynaklı olarak İstanbul'da hissedilen sıcaklık 40 dereceyi aşacak. Marmara Bölgesi'nde önümüzdeki bir hafta boyunca sıcaklıklar, mevsim normalleri üzerinde seyredecek" ifadelerini kullandı.

‘‘Su tüketimi arttırılmalı!’’

Bu dönemlerde vatandaşların sıcak havadan korunması gerektiğini söyleyen Toros, uyarılarda bulundu. Sıcak hava koşullarına uygun kıyafet tercihi yapıldığı takdirde kişilerin hem sağlıklarını koruyabileceğini hem de rahatlayabileceğini söyleyen Toros, vücuttaki su kaybını da azaltmak için günlük su tüketiminin artırılması gerektiğini vurguladı.

‘‘Buharlaşma, barajlardaki su seviyesinin azalmasına neden olacak’’

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi ve Meteoroloji Mühendisi Güven Özdemir ise Afrika ve Güney Avrupa’dan gelen sıcak hava dalgasının Türkiye’de Marmara Bölgesi'ni etkilediğini ve sıcaklıkları artmasına neden olduğunu söyledi.

İstanbul'da bu hafta sonu sıcaklığın 35 derece civarında seyredeceğini söyleyen Özdemir, "Buharlaşma ile beraber İstanbul'a su sağlayan barajlarda da su seviyesi azalacak. Ayrıca bu dönemde su kullanım oranı yükselecek. Bu neden ile vatandaşların suyu tasarruflu şekilde kullanmaları oldukça önemli" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)