Kuşçu dayının, 61 yıldır tahnitle doldurduğu hayvanlar sergileniyor!

Kırklareli’nde yaşayan ve 93 yaşındaki tahnit ustası Niyazi Savcı, yaklaşık bine yakın ölü hayvanı dolduruyor. Tahnit sanatı denen bu uygulama vesilesiyle hayvanlar konusunda araştırmacılar da bilgileniyor. Doldurduğu hayvanların bir kaçını Kırklareli Müzesi'ne armağan eden Savcı, bir kaçını da evinin bir odasında sergiliyor.

YAŞAM 16.03.2021, 14:57 17.03.2021, 10:27
Kuşçu dayının, 61 yıldır tahnitle doldurduğu hayvanlar sergileniyor!

61 yıldır aralıksız bir şekilde tahnit sanatı yapan 93 yaşındaki Niyazi Savcı, büyük başarısıyla dikkat çekiyor. Yıllara ve yaşına aldırmadan işini yapmayı sürdüren Savcı, doğal olarak ölüm ya da yaşanan felaketlerden dolayı telef olan hayvanları, bozulmadan saklanmaları amacıyla sanat yapıyor.



Ölmüş olan bazı hayvanların özel işlemden geçirerek içlerinin doldurması ve böylece doğal hali bozulmadan görünmesi işlemine denen tahnit, 93 yaşındaki Niyazi Savcı yani yöre halkının deyimiyle ‘Kuşçu dayı’ nın elinde can buluyor.

Bu işi doğa bilincini oluşturmak amacıyla yapıyor

Neredeyse bine yakın yakın kuş ve yaban hayvanına bu işlemi gerçekleştiren Savcı, tahnit uyguladığı bazı hayvanları Kırklareli Müzesi'ne armağan olarak verdi. Müzede sergilenen ve büyük ilgi gören hayvanlar, hayvan araştırmacıları içinde önemli bir durumu simgeliyor. Ayrıca Kuşçu dayı, ayırdığı diğer hayvanları ise, evinin odalarından bir tanesini müzeye çevirerek sergilemeye sunuyor. 1928 yılında Romanya'da doğan Niyazi Savcı, 1935'te ailesiyle beraber ilk olarak Tekirdağ'a ve sonra Kırklareli'ne göç etti. 32 yaşından bu yana tahnit sanatıyla uğraşan Savcı, yörede "Kuşçu dayı" lakabıyla biliniyor. Mesleği babasından öğrendiğini belirten Savcı, doğa bilincini oluşturmak amacıyla bu işe atıldığını söylüyor.

“Çevre kirliliği, hayvanlara zarar veriyor”

Trakya'da bilinen tek tahnit ustası olan Savcı, en kısa uygulamanın 1 hafta sürdüğünü ve hayvanlarla uğraşmanın kolay olmadığını belirtti. Sabır etmenin bu işteki en önemli detay olduğunu söyleyen Savcı, bugüne kadar yaklaşık 60 tane hayvan türünü doldurduğunu belirtti. Çevre kirliliği nedeniyle birçok hayvanın hayatını kaybettiğini belirten Savcı, hayvanların aç olduğu için buldukları şeyi yediklerini ve bu yüzden giderek nesillerinin tükenmeye başladığını belirtiyor. Özellikle bu durumun kaplumbağalara büyük zarar verdiğinden söz eden Savcı, birçok hayvanın sadece kitaplarda olduğunu söylüyor.

Yorumlar (0)