Kurduğu sistemle elektrik faturasını 3'te bire düşürdü

Ordu’da ikamet eden emekli imam Ahmet Ergin, hurda malzemeleri ile dere kenarına kurduğu sistem ile elektrik ihtiyacının büyük bir bölümünü bedava karşılayabiliyor. Elektrik faturasının 3’te bir oranına indiğini ifade eden Ergin, imkanı bulunan herkesin yapması gerektiğini söylüyor.

YAŞAM 15.04.2022, 11:51 15.04.2022, 18:10
Kurduğu sistemle elektrik faturasını 3'te bire düşürdü

Altınordu ilçesi Kayabaşı Mahallesi'nde yaşayan 70 yaşındaki emekli imam Ahmet Ergin, hobi ile başladığı elektronik faaliyetlerle uğraşısını ilerletti. Karadeniz Teknik Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Elektrik Bölümü'nden mezun olan Ergin, faturalarını düşürmek hedefiyle, evinin altındaki dereye bir sistem kurmak amacıyla çalışmalara başladı.

Yaptığı araştırmaların haricinde mühendislerden de bilgiler alan Ergin, ikamet ettiği evin 150 metre aşağısında yer alan derenin kenarına 6 sene önce elektrik üreten bir sistem inşa etti. Hurdalıktan almış olduğu kullanılmış malzemeleri bir araya getiren Ergin, inşa ettiği bu sistem ile elektrik faturalarını 3'te bir seviyesinde düşürdü.

“Dere küçük ama yine de değerlendirmek istedim”

Evinin 120 metre aşağısında yer alan dereden yararlanmak istediğini söyleyen Ergin, “1975 senesinde imam olarak çalışmaya başladım ve KTÜ Meslek Yüksekokulu Elektrik Bölümünü tamamladım. Elektrik işlerine ilgim vardı. Elektrik her gittiğinde yenilenebilir enerji ile ilgili sürekli tavsiyelere kulak verdim. Bu bölgede küçük bir deremiz olduğu için bu değerlendirmek istedim. Şu anda deremizde su fazla fakat yaz aylarında daha az oluyor. Sistemi, 50'lik boruya yetecek bir biçimde ayarladım. Derenin 220 metre yukarısından suyu verdim” sözlerini kullandı.

“Faturalarım 3’te bir düştü

Kurduğu bu sistem ile aydınlanmanın yüzde 100 arttığını söyleyen Ahmet Ergin, “2 kw alternatör mevcut ve bu, 500 devirde elektrik üretimi yapıyor. 500 devirde üretilen elektrik, 600-700’ye yakın watt yapıyor. Bu sistem, televizyon, soğutucu ve buzdolabı gibi eşyaları çalıştırırken, çamaşır makinesi gibi 1000 watt ve üstü ile işleyen eşyaları çalıştırmıyor. Elektrik faturalarında yalnızca çamaşır makinesi etkiliyor. Faturalarım 3'te bire düştü, aydınlanmam da bu arada yüzde 100 arttı. Balkonda, terasta ve salonda elektrik yakıyor, hatta dönüp elektriği daha çok ürettiği için gece-gündüz lamba yakıyorum. Buradaki imkanlarım fazla olsa ve daha çok su olsa evin tüm ihtiyacını karşılayabilirim” sözleriyle, sistemi kurmak isteyenlere de önerilerde bulundu.

Yorumlar (0)