Kızılırmak’ta kuraklık tehlikesi: Suların çekildiği alanda koyunlar otlatılıyor

Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ta kuraklık tehlikesi alarm veriyor. Kırıkkale'nin Kapulukaya Barajı'ndan geçen nehrin, çekildiği alanda da koyunların otladığı görüldü.

YAŞAM 25.03.2024, 13:09 Melina Ay
Kızılırmak’ta kuraklık tehlikesi: Suların çekildiği alanda koyunlar otlatılıyor

Kızılırmak Nehri, Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ’ın eteklerinden doğarak, sırasıyla Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun'un Bafra ilçesinden Karadeniz’e dökülen bir nehirdir. Bin 355 km uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak, kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Kırıkkale'de kurak geçen bir kışın ardından baharın gelmesiyle birlikte kuraklık tehlikesi arttı. Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ta su seviyesi düşerken, Kırıkkale’ye bağlı Kapulukaya Barajı'nda su seviyesinin yaklaşık 50 metre kadar çekildiği görüldü. Bu durum, çiftçilerin ve besicilerin endişesini artırıyor. Kızılırmak'ın geçtiği bölgelerde su seviyesinin azalmasıyla birlikte tarım arazileri de etkilenerek sulama sorunu ortaya çıktı. Kuraklığın devam etmesi halinde çiftçilerin mahsul kaybı yaşaması bekleniyor. Kırıkkale’de besicilik yapan Ali Türkyılmaz, bu yıl kış mevsiminde yeteri kadar kar ve yağmur yağışının gerçekleşmediğini söyleyerek, baraj suyunun yaklaşık 50 metreye kadar çekildiğini belirtti.

"Nasıl sulama yapılacak?"

Eski dönemlerde baraj seviyesinin daha yüksek olduğu ifade eden Türkyılmaz, kar ve yağmur yağışının az olmasının kuraklığına yol açtığını belirtti. Su seviyesindeki düşüşün çiftçileri ve besicileri olumsuz yönde etkileyeceğini aktaran Türkyılmaz, “Baraj suyu 50 metre çekildi. Bu durumun nasıl sonlanacağını bilmiyorum. Eskiden baraj suyunun yüksekliği yola kadar uzanıyordu, şu an ise çok düştü. Çiftçiler bir taraftan nohut ekerken, diğer bir tarafa da pancar ekecek. Bu ürünlerin sulaması nasıl yapılacak, bilmiyorum" dedi.

"Suların çekildiği yerde de şu anda davarlarımız otluyor"

Bu sene Kırıkkale’ye sadece bir kez kar yağdığı için su seviyesini yükseltmede etkili olmadığını anlatan Çağrı Türkyılmaz, baraj seviyesinin çekildiği alanda hayvanlarını otlattığını aktardı. İki sene önce baraj suyu seviyesinin daha ileride olduğunu dile getiren Türkyılmaz, açıklamasına şu şekilde devam etti:

"Geçen sene değil, ondan önceki sene baraj suyu daha ilerlerdeydi. Kar ve yağmur olmadığı için şu an çekilme var. Suların çekildiği yerde de şu an koyunlarımız otluyor. Buraya kar bir defa yağdı, o da etkili olmadı, ertesi gün eridi. Tarım arazisi çok burada, bu şekilde devam ederse çiftçiler de etkilenir. Büyük ihtimalle sulama yapamayacaklar, sulama yapılmazsa mahsul de olmaz. Bu durum çiftçi için çok kötü etkiliyor. Maliyetini bile kurtaramayabilir. Allah hepsine yardım etsin.”

Yorumlar (0)