Kara Taşkuşu Türkiye’de ilk kez görüldü 

Hazar Denizi’nden Hindistan’a uzanan bölgede yaşamasıyla ünlenen kara taşkuşu, Türkiye’de ilk kez Hatay’da görüntülendi. 

YAŞAM 10.10.2021, 15:55
Kara Taşkuşu Türkiye’de ilk kez görüldü 

Hazar Denizi’nin doğusundan Hindistan’a uzanan bölgede üreme faaliyeti gerçekleştiren ve Hindistan ile Yeni Gine Adası arasında kışlayan kara taşkuşu, Türkiye’de ilk kez görüntülendi. Bilimsel ismi ”saxicola caprata” olan kuş, Hatay’ın Samandağ ilçesinde kuş gözlem ekibi tarafından görüntülendi. 



“Türkiye için bir ilk” 

Kara taşkuşunu görüntüleme şansını yakalayan Ali Atahan, kuşu ve önemini şu şekilde anlatıyor: “Bugün, dünya genelindeki kuş gözlemcilerinin kuş kayıtlarını girdiği uluslararası kuş gözlem günü. Biz de bu sebeple Milleyha Sulak alanına geldik. Yeni kuş türlerini görüntülemek istiyorduk ve şansımız yaver gitti. Doğu İran’dan Hazar Denizi doğusuna kadar olan kısımda hat çizerek oradan Hindistan’a ilerleyen ve bu bölgenin dışına hemen hemen hiç çıkmayan kara taşkuşu türünü gördük. Bu kuşlar nadir de olsa Ortadoğu ve Avrupa’ya doğru dağılabiliyor. Bir tanesi de bugün Hatay’da idi. Bu, Türkiye için bir ilk. Bu türün en son 10 sene önce İsrail’de görüldüğünü biliyoruz.” 



“1999’dan bu yana kuş gözlemi yapıyoruz” 

Kuş gözlemcisi Atahan, 1999 senesinden bu yana Milleyha Sulak alanında kuş gözlemi yaptıklarını ve şu ana kadar burada 287 kuş türü görüntülendiğini aktarıyor. Alanda uzun süre gözlem yaptıklarını ve en sonunda küçük, siyah-beyaz renklerden oluşan kara taşkuşunu gördüklerini belirten Atahan, bu gözlemi yaptıklarından dolayı mutlu olduklarını ifade ediyor. 

Yorumlar (0)