Ispanak kaynaklı zehirlenmelerin nedeni ve kaçınma yolları

İster inanın ister inanmayın,  zehirlenme söz konusu olduğunda yeşil yapraklı sebzeler genellikle suçlu olanlardır.

YAŞAM 05.11.2019, 15:00 08.11.2019, 10:51
Ispanak kaynaklı zehirlenmelerin nedeni ve kaçınma yolları

2500 yıldan uzun süredir insanlar tarafından yetiştirilen ıspanak, hiç şüphesiz sağlıklı bir besindir: demir, kalsiyum, lif ve A ve C vitaminleriyle doludur. Yeşil yaprakları, ayrıca folik asit, çok sayıda klorofil ve antioksidan içerir.

Zehirleme vakalarında yeşil yapraklılar 1 numaralı suçlu

Sağlıklı bir yemek için ıspanak yapmak isteyenlerin başına hiç tahmin etmeyecekleri bir şey geldi ve son on yılda şaşırtıcı bir derecede çok zehirlenme vakaları yaşandı. Ayrıca, çiğ yumurta gibi bilinen tehlikelerin besinlerin üstünde bile, gıda zehirlenmesinde 1 numaralı suçlu olarak yeşil yapraklılar listelendi. Ispanak ishal yapar mı veya ıspanak gaz yapar mı gibi soruların cevabı ise "evet yapabilir" ve bu ıspanağın mide ve bağırsak sisteminizi rahatsız ettiği anlamına gelir. Her ne kadar sağlıklı bir besin olsa da fazla tüketimi veya yeterli temizlenmemesi bu gibi istenmeyen olaylara yol açabilir.

Ispanağın saklanacak bir yeri yok

Meyve ve sebze kardeşlerinin bir kısmının aksine, ıspanağın güvenli olmasını sağlayacak hiçbir şeyi yoktur. Karpuz ve salatalıkta bulabileceğiniz kabukları ve kabukları eksikliği bakterilere sayısız giriş noktası sağlar. Ispanak demetinde, kötü bakterilerin saklanabilmesi için tonlarca kuytu ve çıkıntı bulunur ve bu onu, domates gibi diğer ince derili, katı ve kolay yıkanan ürünlerden çok daha savunmasız hale getirir.

Ayrıca, sorun vitamin dolu sebzelerin kendisinde değil, Koli Basili yani yaprağın yüzeyinin hemen altında yaşayabilecek hassas bakterilerde. Yeşil yapraklılar, sadece dışarıdan çapraz bulaşmaya maruz kalmakla kalmaz, aynı zamanda toprak ve sudaki mikropları çekmeye özellikle hassastırlar. 

Yıkamak için ağartıcı kullanılıyor

Şu anda ticari üreticiler, yeşil yapraklıları mikroplardan arındırmak için onları ağartıcı kullanıyorlar. Ve bu, bitkinin dışını temizlemek için harika olsa da, evde yaptığınız iyi bir yıkama, yüzey altı toksinleriniyaprakların üzerinden temizleyemez. Daha da kötüsü, önceden yıkanmış yeşilliklerinizi evde tekrar yıkamak, ellerinize, lavaboya ve bulaşıklarınıza bakteri bulaştırarak sorunu daha da kötüleştirebilir. 

Nelere dikkat etmeliyiz?

İnce, esnek bir sap, hassas ve genç bir bitkiye işaret eder. Salatalar için ıspanak yaprakları veya ıspanağın çiğ olarak sunulduğu tarifleri seçmeliyiz. Kalın, lifli saplar yemek pişirmek için en uygun olanlardır.

Koyu, çürük lekeler veya sararma olmadan berrak, parlak yeşil yaprakları seçmeye çalışmalıyız. Gevşek yapraklar veya salkımlar almaya özen göstermeliyiz ve bu sayede, kalitelerini daha iyi değerlendirebiliriz. Ispanak nasıl saklanır diye sorarsanız da cevap yeşillikleri poşetlemekte saklı. Taze ıspanağı, kuru bir plastik torbaya koyduktan sonra buzdolabının içinde maksimum  iki ila üç gün tutmalıyız.

Ispanak nasıl yıkanır?

Ispanak sapları, bazı genç yapraklar bile, özellikle lifli ve çekirdekli oluyorlar ve pişirildikten sonra yemesi oldukça zordur. Yıkamadan önce gövdeleri çıkarıp atmalıyız. Ispanağı temizlemek için, soğuk suyla dolu bir havzaya daldırıp bir dakika bekletmeliyiz ve sonra da süzmek için bir kevgir kullanmalıyız. Suyu boşaltmalı ve tekrar aynı işlemi gerçekleştirmeliyiz. Bunu yaptıktan sonra, bir yaprağın tadına bakıp en ufak bir kum bile görürsek aynı işlemi tekrarlamalıyız.

Yorumlar (0)