İranlılar, ABD ile ilişkilerin normalleşmesini istiyor mu?

4 Kasım 1979 yılında ABD’nin Tahran Büyükelçiliği’nin işgal edilmesi ve ardından yaşanan rehine krizi sonrasında İran ile ABD arasında çözüme kavuşmayan ve 42 yıldır düğüm haline gelen sorunlar henüz çözülebilmiş değil. 

YAŞAM 11.03.2021, 15:47 12.03.2021, 09:27
İranlılar, ABD ile ilişkilerin normalleşmesini istiyor mu?

ABD, 1979 yılında yaşanan olaylar nedeniyle İran’dan petrol ithalatını kesin olarak durdurdu. İran’ın da ABD’deki mal varlığını süresiz olarak dondurdu. İran’a yönelik ABD’nin katı yaptırım politikası ise değişmedi.

Joe Biden’ın göreve gelmesiyle duruldu

İki ülke arasındaki gerginlik ve karşılıklı edilen sert tehditlerin dozu yüksek olsa da henüz sıcak bir çatışmaya veya konvansiyonel bir savaşa dönüşmedi.

ABD’de Trump’ın göreve gelmesiyle tekrar yükselen ikili ilişkilerdeki tansiyon, Demokrat Partili Joe Biden’ın göreve gelmesiyle bir nebze düşmüşe benziyor. Ancak yaptırımlarında kalkması beklenmiyor.

42 yıldır devam ediyor

ABD ve İran hükümetleri arasındaki sürekli devam eden yüksek gerilim 42 yıldır devam ediyor fakat bu konu hakkında İranlıların ne düşündüğü ise merak konusu.

Devrim Muhafızları Ordusu tarafından kullanılan binanın önünde İranlılara ‘ABD-İran ilişkilerinin normalleşmesini istiyor musunuz ve neden?’ soruları yöneltildi. 

İşte İranlıların sorulara korkusuzca verdiği yanıtlar:

‘ABD ile İran arasında ilişkilerin olması iyidir’

Serbest meslek sahibi olduğunu söyleyen Kerim Dilsoz, ABD ile İran arasında ilişkilerin olması gerektiğini belirtti. ABD’nin düşman olduğunu belirten Kerim Dilsoz: ancak ABD’nin dost olmak istediği takdirde, ilişkilerin geliştirilmesi taraftarı olduğunu ifade etti.

‘ABD'yi düşman olarak görmüyorum’

Elektrik ustası olduğunu söyleyen Perviz Settari ise eşit şartlara sahip olunduğu takdirde, ilişkilerin geliştirilmesinden yana olduğunu belirtti. Ev hanımı olduğunu ifade eden Nergis Bahari ise “ABD ile İran arasındaki ilişkilerin normalleşmesini çok istiyoruz. Çünkü yaşam bizim için çok zorlaştı” açıklanasında bulundu.

‘ABD yüzde yüz düşmanımız’

Emekli asker olan Hasan Efkari, ABD ile hiçbir şekilde ilişkinin olmaması gerektiğini vurgulayarak, “ABD, emperyalist ve zorba bir devlet. ABD yüzde yüz düşmanımız” ifadelerini kullandı. Serbest meslek sahibi Taki Purhadi de İran-ABD ilişkilerinin 40 yıldır normalleşmediğini ve normalleşmesinden de ümitli olmadığını ifade etti.


 

Yorumlar (0)