Hatay'dan dünyaya: defne yaprağı

Hatay'da üretilen, ilaç ve kozmetik sanayinde yoğun olarak kullanılan defne yaprağı, Çin, Amerika, Vietnam, Brezilya ve Rusya gibi ülkelere gönderiliyor.

YAŞAM 14.11.2019, 15:31
 Hatay'dan dünyaya: defne yaprağı

Hatay Yayladağı ilçesindeki ormanlardan toplanan yüzlerce ton defne yaprağı ilaç ve kozmetik sektöründe geniş bir yere sahip. Bu sektörlerde kullanmak üzere pek çok ülke Hatay'dan defne yaprağı ithal ediyor.

Suriye sınırında bulunan Yayladağı ilçesinde orman köylülerinin temel geçim kaynaklarından biri defne yaprağı. Çok amaçlı olarak kullanılabilen defne yaprağı öncelikli olarak ilaç ve kozmetik sanayinde yer buluyor. Bunun yanında gıda sektöründe, pek çok yemek içerisinde defne yaprağı tercih ediliyor. Bu çok amaçlı kullanılabilen doğa harikası, kurutulup çeşitli işlemlerden geçirilerek yurt dışına satılıyor.

Her kıtaya gidiyor

Defne yaprakları kurutulup balyalanarak Çin, Amerika, Rusya, Vietnam, Brezilya gibi dünyanın dört bir yanına gönderiliyor. Defne yaprağının yurt dışından yoğun talep aldığını ifade eden işletme sahibi Abdurrahman Taşkıran, bu yıl 600 ton defne yaprağı işlediklerini, önümüzdeki yıl için hedeflerinin ise bin ton olduğunu dile getirdi.

Kurdukları Defne İşleme Tesisi'nde, orman köylülerinin topladığı defne yapraklarının ayıklama ve kurutma işlemleri yapılıyor. Sonrasında işlemleri tamamlanan defne yaprakları balyalanarak dünyanın farklı köşelerine doğru yolculuklarına başlıyorlar. Abdurrahman Taşkıran, "Orman köylüleri bize bazen yaş defne dalları, bazen dallarından ayrılmış olarak defneleri getiriyorlar. Gerek kilo bazında gerek ton bazında defneyi işlemek üzere orman köylülerimizden alıyoruz." şeklinde konuştu.

Taşkıran sözlerini şöyle sürdürdü:

"Defne yapraklarını teslim aldıktan sonra iş bize düşüyor. Fırınlarda kurutulması, oradan çıktıktan sonra çırpılması, kaba çöplerinin alınmasının ardından balyalanarak yurt dışına gönderilmesi işlerinden biz sorumluyuz."

Yorumlar (0)