Hac kuraları yarın çekiliyor

Hac görevini ifa etmek için Kabe'ye gitmek için başvuruda bulunan 2 milyonu aşkın hacı adayının heyecanla beklediği hac kuraları yarın çekiliyor.

YAŞAM 08.01.2020, 11:42
Hac kuraları yarın çekiliyor

Hac farizasını ifa etmek için Türkiye’den kutsal mekân Kabe'ye gitmek için başvuruda bulunan 2 milyonu aşkın hacı adayı ve yakınlarının heyecanla beklediği hac kuraları yarın çekiliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) Konferans Salonu'nda yarın saat 10.00’da gerçekleştirilecek kura çekimi, bilgisayar ortamında ve noter huzurunda kamuoyuna açık olarak yapılacak.

Yapılacak kura çekilişi sonucunda 83 bin 430 hacı adayı kutsal topraklara gitmeye hak kazanacak.

Kura çekilişine; hacca gitmek için daha önce başvurduğu halde gidemeyip kayıtları yenilenenler ile bu yıl ilk kez başvuru yapan hacı adayları katılacak. Kuraların çekilişi; vatandaşların ön kayıt yaptırdıkları yıllar dikkate alınarak hesaplanan katsayı ve oranları ile hac konaklama tercihleri esas alınarak gerçekleştirilecek.

e-Devlet'ten öğrenilebilecek

Hacı adayları, kura sonuçlarını saat 21.00'den itibaren e-Devlet üzerinden öğrenebilecekler. Ayrıca hacı adaylarına kısa mesaj yoluyla da kura sonucuna ilişkin bilgi verilecek.

Kesin kayıtlar 13 Ocak’ta başlıyor

Hacı adayları, e-Devlet üzerinden ‘Hac Kesin Kayıt Belgesi’ alarak 13-24 Ocak tarihleri arasında il müftülüklerine ve acentelere kayıt yaptırabilecek. Kesin kayıt belgesi alınırken ‘Diyanet İşleri Başkanlığı Organizasyonu’ veya ‘Acenta Organizasyonu’ tercihleri de yapılabilecek.

Tanınan süre içerisinde kesin kayıt yaptırmayanların yerine hac konaklama türlerine göre kura sırası gözetilerek 30 Ocak-07 Şubat tarihleri arasında illere dağıtılan kontenjanlar çerçevesinde kayıtlar alınacak.

Şehit yakınları ve gazilere öncelik

DİB (Diyanet İşleri Başkanlığı), 2007-2020 yılları arasında kayıt yaptırıp daha önce hiç hacca gitmemiş şehit anne, baba, eş ve evlenmemiş çocukları ile gazi ve eşlerinden müracaat edenleri kurasız olarak hacca götürüyor.

Sağlık sorunları nedeniyle kayıt hakkı ertelenebilecek

Bu yıl kesin kayıt hakkı kazanan herhangi bir hacı adayı sağlık sorunu yaşarsa ve hacca gidemeyecek durumdaysa, sağlık durumunu belirtir bir heyet raporu alması durumunda "kesin kayıt hakkı" gelecek yıla ertelenebilecek. Fakat iki kez üst üste gitmekten vazgeçen hacı adaylarının katsayıları sıfırlanacak ve kesin kayıt hakkı iptal edilecek.

Kura katsayısı nasıl belirleniyor?

2009 yılında uygulanmaya başlanılan katsayılı kura sisteminde hacı adaylarının katsayıları ön kayıt yaptırdıkları tarihten itibaren bekledikleri yılın kendisiyle çarpımıyla hesaplanıyor.

Hesaba göre 2011 yılından bugüne aralıksız kayıt yenileyen hacı adaylarının kuradaki katsayısı 100, bu yıl ilk kez başvuru yapan hacı adaylarının kura katsayısı ise 1 olacak. Yani 2011'den beri bekleyen hacı adayı, ilk kez başvuran hacı adayından öncelikli konumda olacak.

İlk kafile 22 Haziran’da yola çıkıyor

Hac ibadeti için kutsal topraklara gidişler 22 Haziran'da başlayacak ve kafilelerin uğurlanışı 25 Temmuz'da sona erecek.

Dönüşler ise 6 Ağustos tarihinde başlayıp, 2 Eylül tarihinde sona erecek. Ayrıca DİB (Diyanet İşleri Başkanlığı), hacı adaylarına kutsal topraklara gitmeden önce hac ibadetiyle ilgili özel eğitim ve seminerler verecek.

Yorumlar (0)