Gaziantep kırmızıya boyandı: Mevsimlik işçilerin “acı” mesaisi

Türkiye'nin pul biber talebini büyük bir ölçüde gideren Gaziantep'te acı biber hasadına başlandı. Birçok ilden bölgeye gelen mevsimlik işçiler acı biberlerin işlemlerini tamamlıyor ve fabrikaya yolluyor.

YAŞAM 19.08.2022, 13:54 20.08.2022, 10:34
Gaziantep kırmızıya boyandı: Mevsimlik işçilerin “acı” mesaisi

Yemeklerin bir numaralı baharatı olan isot ve pul biber için hasat zamanı başladı. Kırmızı biberi ile tanınan Gaziantep'te mevsimlik işçiler, biber hasadının gelmesiyle beraber bölgeye akın etti. İlkbaharda dikimi yapılan biberler, sulama ve bakımların sonrasında ağustos ayının ilk haftalarında kamyonlara yükleniyor ve pazarlara getiriliyor.

En acı çalışma

Zemine dökülen biberler, mevsimlik işçiler tarafından işlemlere tabi tutuluyor. Biberler ilk olarak çöplerinden arındırılıyor. İçerisinde bulundurduğu acı dolayısıyla gözleri ve elleri yakan acı biberler, güneşin altında bekletildikten sonra fabrikalara yollanıyor ve toz biber haline geliyor. Gerçekleştirilen bu zahmetli ve uzun sürecin sonrasında ise toz biberler vatandaşlara sunuluyor.

“Kilo fiyatı 1 TL, mecburuz”

Biberin çöp kısmından arındırmanın elleri ve gözleri çok fazla yaktığını ifade eden Muhammet Zeki Ahmet, “Çalışmaya saat 7.00’de başlıyoruz. Akşam da saat 21.00-22.00 arasında bırakıyoruz. Burada biz bu biberlerin çöplerini ve saplarını çıkartıyoruz. Daha sonra fabrikaya yollanıyor ve pul biber halini alıyor. Takribi 45 işçi olarak burada bulunuyoruz. Biberin kilosu için 1 TL’den hesaplıyorlar. Bir işçi de yaklaşık 200 kilo biber ayıklayabiliyor. Ellerimiz çok fazla yanıyor ancak zorundayız.” dedi.

“Üreticiler yer fıstığına yoğunlaşıyor”

Özellikle elektrik ve gübre giderlerinin çok yükseldiğini, mahsulün bu yıl diğer yıllara göre daha az olduğunu dile getiren Yılmaz Tekik, “İlk olarak biberler burada temizleniyor, daha sonra fabrikaya yollanıyor be pul biber ortaya çıkıyor. Pul biber halini altıktan sonra satışı da 60 TL’ye kadar ulaşıyor. Bu yıl geçtiğimiz yıla nazaran daha az bölgeye biber ekimi yapıldı. Üreticiler yoğunlukla yer fıstığını tercih ediyor.” diye konuştu.

Yorumlar (0)