Edirne'de kırmızı alarm! Kan emen sinek bulaştırdı, 8 köyde ‘mavi dil' karantinası

Edirne’de büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara, kan emen sinekle bulaşan ‘mavi dil’ hastalığı belirtilerinin ortaya çıkması sebebiyle 8 köy karantinaya alındı

YAŞAM 24.09.2021, 09:51 24.09.2021, 17:05
Edirne'de kırmızı alarm! Kan emen sinek bulaştırdı, 8 köyde ‘mavi dil' karantinası

Edirne'nin merkez ve Havsa ilçesinde, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda hastalıktan şüphelenilmesi sebebiyle,  uzman ekipler tarafından hayvanlardan numune alındı. 

8 köyde karantina

Yapılan araştırmalar neticesinde hayvanlara mavi dil hastalığı teşhisi konuldu. Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı ekipler, hastalığa karşı bütün önlemleri almak üzere harekete geçerken, mavi dil hastalığının tespit edildiği köyler ile birlikte, 10 kilometrelik alan içerisinde toplam 8 köyde karantina uygulaması başlatıldı.

Karantina kararı alınan köylere ilişkin Havsa Belediyesi de tedbir kararı aldı. Havsa Belediyesi'nden yapılan açıklamada, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda ortaya çıkan mavi dil hastalığı nedeniyle, Havsa ilçesine bağlı Abalar ve Azatlı köyleriyle birlikte, Edirne merkeze bağlı olan Üyüklütatar, Tayakadın, Elçili, Doyran Karakasım ve Orhaniye köylerinden gelecek olan hayvanların ilçedeki hayvan pazarına alınmayacağı aktarıldı.

Hayvan sahipleri aşı yaptırma telaşında

Edirne'nin Abalar Köyü'nden Nedim Buruldağı, Mavi Dil hastalığı ortaya çıkan hayvanların bulunduğu köyün etrafındaki 10 kilometrelik alan içinde karantina uygulandığını ifade etti. Hayvan sahiplerinin koyunlarına aşı yaptırma telaşı içerisinde olduğunu belirten Buruldağı, Abalar Köyü'nün de karantinada olduğunu dile getirdi. Bir diğer vatandaş Hasan Avcı ise komşu köylerde bulunan hayvanlarda Mavi Dil hastalığı ortaya çıkınca kendi hayvanlarının da 1 aylık karantinaya alındığını ve hayvan alım satım işlemi yapılmadığını bildirdi. Azatlı köyünden Ahmet Çiftçi, köylerinin önlem amaçlı olarak karantinada olduğunu belirtti. Mavi dil hastalığıyla mücadele amacıyla gereken önlemlerin alındığına dikkat çeken Çiftçi, karantina sürecinin bir an önce tamamlanmasını beklediklerini kaydetti.

Yorumlar (0)