Dünyanın en sağlam ipliği, Bilecik’ten çıkıyor 

Tarihi İpek Yolu’nun duraklarından olan Bilecik’in köylerinde “Dünyanın en sağlam ipliği” yapılıyor. Merkez ve köylerdeki 50 aile, dut yaprağından iplik üretiyor. 

YAŞAM 10.06.2021, 16:19 11.06.2021, 10:13
Dünyanın en sağlam ipliği, Bilecik’ten çıkıyor 

Bilecik halkının 19. Yüzyılda temel geçim kaynağı olan, tarihi İpek Yolu’nda satışı yapılan dut yaprağından iplik, 1900’lü senelerin başında binlerce ailenin geçim kaynağı idi. 1940 senesinde 5 bini bulan üretici sayısı sayesinde Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’ne bağlı olarak kurulan Bilezik Koza Tarım Satış Kooperatifi, günümüzde kapanmaya yüz tutmuş durumda.

Mayıslar köyündeki tesislerde canlandırılan ipekböceği yumurtaları, Bilecik’teki ipek böceği üreticilerine teslim ediliyor. Bir kozadan tek parça iplikler üretiliyor. Bu ipliklerin boyutları ise bin ile bin 500 metre arasında değişiyor. 

Ücretsiz dut fidanı desteği veriliyor

Son yıllarda ise ipek böceği ve dut ipliği üretimi iyiden iyiye düşmüş durumda. Günümüzde yaklaşık 45 aile tarafından yapılan işlem, günden güne azalıyor. Bu üretimi artırmak ve genç kuşakları üretime dahil etmek amacıyla Koza Birlik tarafından ücretsiz dut fidanı destekleri sağlanıyor. Ücretsiz desteklerden yararlanan kişiler, bir senelik asgari ücrete eş olan gelir elde edip dut bahçeleri oluşturuyorlar. 

Yumurtadan çıkan ipek böceği tırtılı, dut yaprağını yemek suretiyle uzun ip parçaları üretebiliyor. “Dünyanın en sağlam ipliği” olarak bilinen bu iplikler ameliyat ipi, paraşüt kumaşı, çelik yelek maddesi olarak kullanılıyor. Ayrıca uzay sanayii ile dokuma ve tekstil sektörlerinde de bu ipeklerden kullanılıyor.



“Dut yaprağının olduğu her yerde yapılabilir”

Koza Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Ali Çakır ise konu hakkında şöyle konuşuyor: “Koza Birlik, 1940 senesinde kuruldu ve bünyesinde 5 kooperatifi barındırıyor. Bu 5 kooperatif ile ülkenin her yerine hizmet veriliyor. Ülkemizde 60 ilde ipek böceği üretiliyor. Tarım Bakanlığı, ipek böceği tohumlarını ücretsiz olarak dağıtıyor. Üreticiler bu böcekler ile 5 aşamada üretim yapıyorlar. Bir kutudan 40 kiloya yakın koza üretimi yapılıyor. Bu 40 kilodan ise 2 bin 500 ile 3 bin arasında para kazanılıyor. Bu iş hem ailelerimize destek oluyor hem de bu şekilde ip üreticiliği devam ediyor. Bu iş hem masrafsız hem de kolay. Dut yaprağının olduğu her yerde bir buçuk ay içinde para kazanmaya başlayabilirsiniz.” 

Yorumlar (0)