Dünyada yalnızca Aydın'da yetişiyor

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nden Başkan Bahattin Sürücü, dünyada yalnızca Aydın Kuşadası’nda yetişen ve 11 tane kaldığı belirlenen 'Aydın ölmez çiçeği'nin yok olmak üzere olduğunu belirterek koruma altına alınmasını talep etti.

YAŞAM 18.09.2022, 20:24 01.01.2023, 10:12
Dünyada yalnızca Aydın'da yetişiyor

Tarihte pek çok medeniyete ev sahipliği yapan kent, doğal güzellikleriyle endemik bitkilere ve yaban hayatına da kucak açmayı sürdürüyor. Bu kapsamda faaliyetler yürüten Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği, dünyada yalnızca Kuşadası ilçesindeki Kirazlı Dağları'nda yetişen ve toplam 11 tane kaldığı belirlenen Aydın ölmez çiçeği hakkında konuştu.

Başkan Sürücü, “Bu çiçeğin koruma altına alınması gerekiyor. İki elin parmakları sayısı kadar kaldı. Bir türün daha yok olmasına engel olmalıyız." dedi.

"Diğer ölmez çiçeklerle karıştırılıyor"

Bahse konu çiçeğin 1960'lı senelerde tespit edildiğini aktaran Sürücü, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"1960'lı yıllarda tespit edilen Aydın ölmez çiçeği, bölgemizin endemik bitki türlerinden biridir. Diğer ölmez çiçeklerle karıştırılan bu tür, 800 ile 900 metre rakımda yetişmektedir. Her sapın ucunda 10-13 arası minik çiçek bulunmaktadır.  

Bölgedeki bitki türlerini titizlikle araştırmak gerekiyor. İlçe ve çevresinde farklı ekolojik yapılar olduğu için zengin bir bitki örtüsü bulunmaktadır. Öte yandan bölgemiz, geleneksel tarımın en iyi şekilde uygulandığı yerlerin de başında geliyor. İlçemizde hem tarımsal toprakların hem de ekolojik alanların korunması için bu zenginlikleri tahrip edecek hiçbir çalışmaya müsaade edilmemelidir."

Yorumlar (0)