Diyarbakır ve Şırnak'ta caddeler boşaldı

Güneydoğu sıcak hava dalgasının etkisi altında. Bölgede sıcaklığın 44 dereceye ulaşması sokakların boşalmasına neden oldu.

YAŞAM 31.07.2019, 13:33
Diyarbakır ve Şırnak'ta caddeler boşaldı

Sıcak hava dalgasının etkisiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hava sıcaklığı 40 dereceyi aştı, bazı yerlerde 44 dereceye ulaştı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi hava durumu ile ilgili Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, yazın başlamasıyla bölge genelinde genellikle 40 derece altında seyreden sıcaklıklar temmuzun sonuna doğru 4-5 derece birden yükseldi.

İllerde hava durumu

Hava sıcaklığı bugün Diyarbakır'da 42, Şanlıurfa'da 41, Ceylanpınar ilçesinde 42, Siirt'in Baykan ilçesinde 41, Batman'da 42, Şırnak'ın Cizre ilçesinde 44, Silopi ilçesinde 41 derece kaydedildi.

Aşırı sıcaklığın hayatı olumsuz etkilediği bölgede bunalan vatandaşlar klimalı mekanlardan çıkmazken, bazıları park ve bahçelerdeki gölgelik alanlarda, çocuklar ise süs havuzlarında serinlemek için uğraşıyor.

"Hasta grupları için ciddi bir risk faktörü"

Anadolu Ajansı (AA) muhabirine açıklama yapan Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Toprak, son dönemde bölgede mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklardan olumsuz etkilenilmemesi için özelikle risk grupları olan hasta, gebe, yaşlı ve çocukların 10.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmaması gerektiğinin altını çizdi.

"Aşırı sıcaklıklar, hasta grupları için ciddi bir risk faktörü oluşturuyor. Kalp hastaları, fazla kilosu olanlar, çocuklar, yaşlılar ve gebeler sıcak havada dikkat etmezlerse ciddi problemlerle karşılaşabilir." değerlendirmesinde bulunan Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Toprak, terlemenin ciddi oranda su, tuz ve diğer elektrolit kaybına neden olduğunu vurguladı.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Toprak, bunun da ani kan basıncının düşmesine, ısı çarpmasına neden olabildiğine vurgu yaparak, "Bu ölümcül de olabilir." uyarısında bulundu.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Toprak, rahat elbiselerle dışarı çıkılmasını ve bol su içilmesini tavsiye ederek, "Sıcak havalarda güneş ışınlarını yansıtan açık renk elbise giyilmesi gerekir. Mutlaka bol miktarda su alınması önemlidir. Dışarıya çıkılması gerekiyorsa da güneş gözlüğü, şapka ve şemsiye kullanarak vücut korunmalıdır." şeklinde konuştu.

"Aşırı sıcaklara dayanılmıyor"

Diyarbakır ilinde vatandaşlar tarihi Sur diplerinde gölgede serinlemek için uğraş veriyor. Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Anzele'deki süs havuzlarına giren çocuklar da bir yandan serinlemeye çalışırken diğer yandan da arkadaşlarıyla oynayarak eğleniyor.

Diyarbakırlı vatandaş İlhan Özcan (39), sıcaktan olumsuz etkilendiğini, Diyarbakır Surları'nın gölgesinde serinlemeyi tercih ettiğini belirtti.

Diyarbakır'da hava sıcaklığının hissedilir derecede artığını ifade eden İlhan Özcan, "Diyarbakır çok sıcak, özellikle de temmuz ve ağustos ayları inanılmaz sıcak oluyor. Evde olunca klimanın önünden ayrılamıyoruz. Dışarı çıkınca da surların dibinden ayrılamıyoruz." diye konuştu.

Diyarbakır dışından çocuğunu Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesine getiren Ercan Türker isimli vatandaş da, Diyarbakır'daki sıcak nedeniyle çok zorlandıklarını anlattı.

Ercan Türker, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların insanları olumsuz etkilediğini söyleyerek, "Bu yıl çok sıcak. Bu sıcaklara dayanamıyoruz. Ağaç altında durup gelgede serinliyoruz, fazla su içiyoruz." dedi.

Şırnak'ta hava durumu

Gölgelik alanlarda vakit geçirdiğini söyleyen Şırnaklı vatandaşlardan Tahir Yusuf Ercan da, "Aşırı sıcak havadan dolayı ağaç gölgesinden çıkıp da başka bir yere gidemiyoruz. Bazı insanlar da havuzlara girip serinlemeye çalışıyor. Sıcaklıklar yüzünden hasta insanlar zaten hiç dışarı çıkamıyor. Geceleri balkonda yatıyoruz, Evlerimiz aşırı sıcak oluyor. Sürekli gölgelik bir yerler arıyoruz ve ferahlamak için soğuk içecekler içiyoruz." diye konuştu.

Şırnaklı vatandaşlardan Rauf Tatar ise, öğle saatlerinde genelde dışarıya çıkmamaya gayret gösterdiklerini dile getirdi. Rauf Tatar çocuklarını dışarı çıkmamaları yönünde sıkça uyardığını belirterek, "Genelde akşam saatlerinde, güneş battıktan sonra ancak dışarıya çıkabiliyoruz. Sürekli soğuk içecekler içiyoruz. Aileler havuzlara, parklara ve bahçelere gidiyor." şeklinde duygularını aktardı.

Yorumlar (0)