Dipsiz Göl taş yağını olunca yönetmelik değişti!

Dipsiz Göl'ün define söylentileri nedeniyle kurutulması üzerine define arama yönetmeliğinde değişikliğe gidildi. 

YAŞAM 25.07.2020, 14:00 25.07.2020, 14:09
Dipsiz Göl taş yağını olunca yönetmelik değişti!

Dipsiz Göl, define söylentilerinin ardından iki kişinin başvurusu üzerine kazılmıştı. Gümüşhane'de yer alan göl, yasal kazılar neticesinde yok olma riski altında kalmıştı. 

Gümüşhane Müze Müdürlüğü tarafından söz konusu kişilere define aramaları için ruhsat verilmişti. 2019 yılının Kasım ayında yapılan kazıda jandarma yetkilileri de yer almış, gölün suyu tahliye edilmişti. İş makineleri ile alan kazılmış ve define bulunamaması üzerine kazı çalışmalarına son verilmişti. 

Söz konusu olayın tartışmalara neden olması nedeniyle define arama yönetmeliğinde değişik yapıldı. Bakanlıklar tarafından gerçekleştirilen değişiklik ile beraber define arama koşulları kısıtlandı. 

Define arayacak kişilerin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu ile noter onaylı muvafakatname almaları zorunlu oldu. Define arama sınırı, 100 metrekareden 50 metrekareye düşürüldü. Dere, göl ve denizlerde kazı çalışmasına yasak getirildi. 

Kazı çalışmaları sırasında bulunan kalıntıların "define" olması durumunda Hazine ve Maliye Bakanlığına, "kültür varlığı" olması durumunda müzelere verileceği bildirildi. 

Define arama çalışmalarının en fazla 15 gün boyunca devam edeceği, çevrede yaşayan vatandaşların güvenliklerinin define arayan kişiler tarafından sağlanacağı ifade edildi. Öte yandan, arama çalışmaları esnasında kazı alanında veya definede yaşanabilecek tüm zararların sorumluluğunun define arayan kişilere ait olacağı kaydedildi.

Eski haline döndü 

Dipsiz Göl'ün eski haline gelebilmesi için çalışma yürütüldü. Alana döküldüğü görülen dayanıksız toprağın çıkarıldığı, bunun yerine suya dayanıklı olan killi ve kireçli toprağın döküldüğü ifade edildi. Göl alanının tabanının silindirle hazır hale getirildiği ve buraya yakında bulunan bir kaynaktan su sağlandığı bildirildi.

Bir ay boyunca su sağlanan Dipsiz Göl'ün su tutmaya başladığı fark edildi. Hayvanların girmesini ve çocukların düşmelerini engellemek için Dipsiz Göl'ün etrafı taşla çevrilirken, yaz mevsimiyle beraber gölün kıyısında yer alan bitki örtüsünün de yeniden yeşerdiği görüldü. 

Yorumlar (0)