Dipsiz Göl, sit alanı ilan ediliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Gümüşhane'de "Dipsiz Göl" olarak bilinen bölgenin "Doğal Sit Alanı" ilan edileceğini açıkladı.

YAŞAM 18.11.2019, 19:43
Dipsiz Göl, sit alanı ilan ediliyor!

Bakan Kurum, AA muhabirine, Gümüşhane'de Dipsiz Göl olarak adlandırılan bu bölgenin doğal haline kavuşturulması için yapılacak çalışmalara ilişkin bilgi aktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da konunun takipçisi olduğunu ve gölün eski haline kavuşturulması için gerekli adımların atılması talimatı verdiğini ifade eden Kurum, göl ve çevresinin doğal haline kavuşturulması için üniversitelerden bilim insanlarının yer aldığı bilimsel bir kurulun oluşturulduğunu belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerinin göl ve çevresindeki çalışmalarına devam ettiğini vurgulayan Kurum, ilk aşamada bölgede bilimsel çalışmaların yapılacağını, sonrasında da göl ve çevresinin bozulan yapısının eski doğal haline kavuşturulması için gerekli tüm adımları atacaklarını söyledi.

Bakan Kurum, "Göl ve çevresi Doğal Sit Alanı ilan edilecek. Ayrıca Dipsiz Göl olarak anılan bölge ile doğusunda bulunan korunan alan da birleştirilerek ekolojik koridor oluşturulacak. Ekiplerimiz şu anda bölgede çalışmalarını sürdürüyor. En kısa sürede doğal haline kavuşturacağımız Dipsiz Göl, kuracağımız ekolojik koridorun en önemli parçası haline gelecek. Hedefimiz, gölü eski haline kavuşturarak gelecek nesillere aktarmak." açıklamasında bulundu.

Çalışmalar kış yağışları başlamadan yapılacak

Gümüşhane merkeze 50 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikte olan ve manzarasıyla dikkatleri üzerine çeken Taşköprü Yaylası'ndaki Dipsiz Göl, özellikle kar ve yağmur sularıyla besleniyor.

Yapılan müdahaleler neticesinde suyu tamamen boşaltılan gölde yapılan kazı sonucunda gölün taban ve kıyı toprak yapısının bozulduğu ifade edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, yapılan kazı hakkında tahrip edilen toprak yapısı doğal haline getirilecek, göl ve çevresinde bilimsel çalışma yürütülmeye devam edilecek.

Gölün doğal haline getirilmesi için yapılacak çalışmalar kış yağışları başlamadan önce yapılacak.

Çalışmalar, gölün eski hidrojeolojik yapısının tekrar oluşturulmasını kolaylaştıracak. Gölün eski haline getirilmesi sonrasında doğal yapının kendini yenileyeceği öne sürülüyor.
 

Yorumlar (0)