Dev buzuldan 110 kilometrekare koptu!

Felaketin habercisi... Küresel ısınmanın etkisiyle Grönland’da dev buzuldan 110 kilometrekarelik bir parça koptu.

YAŞAM 15.09.2020, 08:48 15.09.2020, 16:34
Dev buzuldan 110 kilometrekare koptu!

Grönland'da dev buz tabakasından yaklaşık 110 kilometrekarelik bir parça koptu.

BBC’de yer alan haberde, Grönland'ın kuzeydoğusunda "Nioghalvfjerdsfjorden" ya da "79N" diye isimlendirilen Kuzey Kutup bölgesindeki en büyük buz tabakasından çok büyük bir parçanın iklim değişikliği sebebiyle koptuğu bildirildi.

Dev kitleden kopan buz tabakasının yaklaşık olarak 110 kilometrekarelik bir yüzeye zahip olduğu kaydedilirken, uydu görüntüleri ise ürkütücüydü. Uydu görüntülerinde buzulun birçok parçaya bölündüğü tespit edildi.

Yapılan çalışmalar neticesinde buzulun geçtiğimiz yıl içinde çatladığı, bu yaz ise hava sıcaklıklarının yükselmesiyle de tamamen ana parçadan koptuğu belirlendi.

Bilim adamları, dev kitlede yaşanan kopmanın, Grönland'da yaşanan hızlı iklim değişikliklerinin ispatlarından biri olduğunu ifade etti.

Almanya'da bulunan Friedrich-Alexander Üniversitesinde görevli kutup araştırmacısı Dr. Jenny Turton, geçen sene ve bu sene rekor derecede yaz sıcaklıkları yaşandığını kaydederek, Grönland'da atmosferin 1980 yılından bu tarafa yaklaşık olarak 3 derece daha fazla ısındığı bilgisini verdi.

Yorumlar (0)