Çöplükten orman yarattı, Mardin'i 'Yeşil Mardin' yaptı

Mardin’de daha önce çöple dolu alanı temizleyen Şehmus Erginoğlu, diktiği 10 bin ağaçla bölgeyi ormana çevirdi.

YAŞAM 06.05.2021, 17:07 07.05.2021, 11:31
Çöplükten orman yarattı, Mardin'i 'Yeşil Mardin' yaptı

Artuklu ilçesinde oturan Şehmus Erginoğlu’nun (72), çöplük alanı temizledikten sonra bölgeye 10 bin ağaç dikmesi tam 11 yılını aldı.

18 bin lira masraf etti

Yaşadığı bölgede adeta çöpten orman yaratan Erginoğlu, kendi cebinden de ormana çevirene 18 bin lira harcadı. Daha önce sahip olduğu minibüsü de satan Ergünoğlu, satıştan aldığı parayı yine ağaçların bakımı için harcıyor. Erginoğlu’nun fedakârlığını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’de duymuş ve sosyal medya hesabından “Allah senden razı olsun” diyerek iyi dileklerini iletmişti. Böylece yaşadığı kente diktiği ağaçlarla daha fazla nefes aldıran Şehmus Erginoğlu Türkiye tarafından tanınmış oldu.

11 senedir çöpten arındırdığı bölgeye ağaç diktiğini belirten Erginoğlu, “Benim yaşım 72. Gece yarısı buraya ağaçları sulamaya geliyorum. Buraya ilk geldiğimde burası çöplüktü. Burada ilk önce işe çöpleri temizlemekle başladım. Daha sonrada ağaç dikmeye başladım. Zaman içerisinde 10 bin adet ağaç diktim. Bu yıl da 500 ağaç diktim. Şuanda burada10 bin 500 ağaç var. Şeyh Muhammed Zırrar diye bilinen bölgesinde 3 bin ağaç var. Mardin’nin girişindeki mezarlıkta 500 ağaç var. Buradaki ağaçların 7 bin 500'ü tanesi çam, 3 bini ise kayısı, incir ceviz, badem ve çınar ağaçlarından oluşuyor.

“Bir tanesi bile kurumadı”

Yardıma muhtaç olduğu halde yanında işçi olarak çalışmaya gelenlerin bir süre sonra bir daha gelmediğini belirten Erginoğlu, “Ben bu ağaçlar için kalkıp Ankara’ya gittim. Vali’ye telefon ettiler. Sonra da yanıma çalışmak için 10 işçi verdiler. Ama buraya gelen işçiler benimle alay etmekten başka hiçbir iş yapmadı. Benim burada diktiğim ve baktığım tek bir ağaç kurumadı. Ayrıca kaynak sularına da çok önem veriyorum. Mardin’de en az 50 farklı yerde çeşme açtım” dedi.

Yorumlar (0)