Çiftçinin bulduğu gök taşı literatüre girdi

Antalya'nın Kaş ilçesinde çiftçi olan Mehmet Güngör, ceviz ağacı diktiği esnada gök taşı bulmuştu. Güngör'ün bulduğu gök taşı literatüre girdi.

YAŞAM 26.12.2019, 11:26
Çiftçinin bulduğu gök taşı literatüre girdi

Arazide çalıştığı sırada şahit olduğu meteor olayından 11 sene sonra, bahçesinde bulduğu bir taşın meteorit olabileceğini düşünen Mehmet Güngör, bin 100 gram ağırlığındaki taşın bir bölümünü incelenmek üzere Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) bünyesindeki Meteorit Laboratuvarı'na gönderdi.

Gök taşı bulmuş

Anadolu Ajansı'nda (AA) yer alan habere göre ÇOMÜ Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde gerekli inceleme ve analizlerin sonucunda Güngör'ün bahçesinde bulduğu taşın bir gök taşı olduğu belirlendi. Ardından bu parça yeniden Güngör'e teslim edildi. Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Oral, muhabirlere yaptığı açıklamada, merkez bünyesinde gök taşı araştırma biriminin faaliyet gösterdiğini ifade etti.

Taş, Güngör'e iade edilecek

İnceleme sürecine dair prosedürü anlatan Ayhan Oral, "Alınan örnekler üzerinden fotoğraflayarak önce bir ön değerlendirme yapılarak analize gerek olup olmadığı belirlendikten sonra karşı taraf bilgilendirilir. İstenilirse, analiz yapıldıktan sonra bu gelen örneğin gök taşı olup olmadığı ile ilgili karşı tarafı bilgilendiririz." diye konuştu. Doç. Dr. Oral, Kaş ilçesinde bulunan taşa ait örneğin kendilerine ulaştırıldığını söyledi. Ön incelemenin ardından bu örneğin gök taşı olabileceği kanaatine varıldıktan sonra analizlerinin yapıldığı bilgisini veren Oral, şöyle konuştu:

"Analizleri tamamladıktan sonra Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Yeşiltaş hocamız, bunun gök taşı olduğu sonucuna vardı. Bu örnek, Türkiye'deki bildiğim kadarıyla 16 gök taşı örneğinden biri ve en son bulunan, Türkiye'den literatüre en son giren örnek. Yaklaşık 1 kilogram civarında. Analizin yapılmasının ardından örneğin sahibine iadesi gerçekleştirilip sonuçları literatüre dâhil edilmiştir."

Yorumlar (0)