Bedenini bilim için bağışlayan Ayşe Kızmaz defnedildi

Kansere yakalanan ve yaşamını yitiren Ayşe Kızmaz vefatından önce bedenini bilimsel çalışmalar için üniversiteye bağışlamıştı. Ayşe Kızmaz 8 yılın ardından defnedildi.

YAŞAM 11.12.2019, 17:20
Bedenini bilim için bağışlayan Ayşe Kızmaz defnedildi

Uzun yıllar boyunca kanser hastalığı ile mücadele eden Ayşe Kızmaz, vefatından önce bedenini bilimsel çalışmalarda kullanılması için kadavra olarak bağışlamıştı. Yaklaşık 8 senedir Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından kadavra olarak kullanılan Kızmaz'ın bedeni okulda düzenlenen törenin ardından Feriköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.

25 yıl direnmişti

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde memur olarak görev yapan Ayşe Kızmaz, 1981 yılında hayatını Metin Aşçı ile birleştirdi. Çiftin Ali Can Aşçı adını verdikleri bir çocukları oldu. Ayşe Kızmaz, evlendikten üç yıl sonra eşi ile şiddetli geçimsizlik yüzünden ayrılma kararı aldı. Üniversitedeki işine devam ederken, 27 yaşında mide rahatsızlığı sebebiyle hastaneye giden Kızmaz'ın kanser olduğu ortaya çıktı. Türüne az rastlanan bir kanser çeşidine yakalanan Ayşe Kızmaz, 25 sene boyunca onlarca kez ameliyat oldu.

İkinci kez cenaze töreni yapıldı

Kızmaz 2011 senesinde 52 yaşındayken yaşama gözlerini yumdu. Kızmaz, bedeninin bilimsel çalışmalarda kullanılması için kadavra olarak İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı'na bağışlanmasını vasiyet etti. 8 yıldır öğrencilerin eğitimi için kadavra olarak kullanılan Ayşe Kızmaz'ın cenazesi üniversitenin Anatomi Anabilim Dalı Binası'ndan alınarak cenaze aracına bindirildi. Kızmaz'ı üniversite doktorları ve öğrenciler uğurladı. Kızmaz için vefatından 8 sene sonra ikinci bir cenaze töreni yapılmış oldu.

Bezmialem Valide Sultan Camii'nde yapılan törene Kızmaz'ın yakınları ve hastane çalışanları katıldı. Hastane çalışanları törende Kızmaz'ın yakınlarına çiçekler verdi. Ayşe Kızmaz'ın bedeni yapılan cenaze töreninin ardından Feriköy Mezarlığı'nda aile kabristanlığında toprağa verildi.

Yorumlar (0)