Bayram 'göçü' başladı! Yolda hayat kurtaran öneriler...

9 günlük bayram tatilinin başlaması ile yollarda yoğunluk başladı. Bazı uçak firmaları talep üzerine ek seferler düzenleyecek. 9 bin 200 otobüsün yollarda olacağına dikkat çeken Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkan Yardımcısı Alpay Lök, bayramın acıya dönmemesi için alınması gereken önlemleri sıraladı.

YAŞAM 06.04.2024, 09:33 06.04.2024, 10:44 Hanife
Bayram 'göçü' başladı! Yolda hayat kurtaran öneriler...

9 günlük bayram dolasıyla büyükşehirlerde ‘göç’ başladı… Her bayramda olduğu gibi kimileri memleketini kimileri ise tatil yerlerini tercih ediyor…

Özelikle Ankara güzergahı üzerindeki Bolu tünellerinde gece saatlerinde yoğunluk oluştu. Şuanda D-100 kara yolunun Ankara yönü Abant kavşağı, Yurukaya, Kuruçay ve Çaydurt kesiminde akıcı yoğunluk yaşanıyor. Ancak asıl beklenen büyük yoğunluğun iftardan sonra başlayacağı tahmin ediliyor.

Güzergahta görev yapan Bolu İl Emniyet Müdürlüğü trafik, İl Jandarma Komutanlığına ekipleri ile Karayolları ekipleri, ulaşımda aksama yaşanmaması için çalışma yürütüyor.

İstanbul'da ise sabah saatlerine kadar TEM Otoyolu Ankara istikametinde trafik yoğunluğu oluşturdu.

Diğer yandan bayramı memleketlerinde, tatil bölgelerinde ve yurtdışında değerlendirmek isteyen vatandaşlar, hem İstanbul Havalimanı’nda hem de otogarlarda yoğunluk oluşturmaya başladı.

Artan talepleri karşılayabilmek için birçok otobüs işletmesinin ek seferler koyduğu öğrenilirken hafta sonu öncesinde birçok yolcunun da memleketlerine ve tatil yapmak istedikleri bölgelere gitmek üzere otogara geldiği görüldü.

Ayrıca yine talep nedeniyle THY, Pegasus ve SunExpress Havayolları da ek seferler düzenleyeceğini açıkladı.

Yolculukta hayat kurtaran önlemler neler?

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkan Yardımcısı, fren ve trafik güvenliği uzmanı Alpay Lök, bayramın acıya dönmemesi için sürücülere şu uyarılarda bulundu:

  • Yolculuk öncesi araçların yağ, fren, lastik bakımlarını yaptırın.
  • Yaz lastiğine geçin, yüke uygun lastik basıncıyla yola çıkın.
  • Uykusuz yola çıkmayın. Unutmayın ki önemli olan gideceğiniz yere sağ salim varmanızdır, erken varmanız değil.
  • Araç içindeki herkesin, arkada oturanlar dahil, emniyet kemeri takmasını sağlayın.
  • Otoyollarda 120km/h üzerinde hızı aşmayın. Sağdan geçiş (makaslama) ve selektörle öndeki aracı taciz etmeyin.
  • Yüklü aracın fren mesafesinin uzayacağını bilerek, öndeki araçla takip mesafesini artırın. Yüklü araç, sürücünün her gün kullandığı yüksüz araçtan çok farklıdır ve yakıt tüketimi (hızın küpüyle arttığı için) çok daha yüksektir. Yüksek hızla menzilin ne kadar kısaldığını elektrikli araç sahipleri çok iyi bilmektedir.
  • Zaman planınızı bütün bu unsurları göz önüne alarak daha esnek yapın, acele etmek yerine daha erken yola çıkın ve geç kalmayı göze alın.
  • Unutmayın ki, aracı yola ve ailenizi hayata bağlayan lastik yüzeyi, bir çift 44 numara ayakkabının tabanından biraz geniştir.”
Yorumlar (0)