Ankara ve Çankırı'da kaçak akaryakıt operasyonu: Milyonluk vurgun!

Ticaret Bakanlığı, kaçak akaryakıt ile milyonlarca liralık vurgunun yapanları ortaya çıkardı. Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Özel Ekibi, Çankırı ve Ankara’da akaryakıt kaçakçılarına ilişkin bir operasyon düzenledi. Operasyon sırasında, arama çalışmaları yapılan istasyonlarda binlerce litre kaçak akaryakıt satıldığı ayrıca milyonlarca liralık da sahte akaryakıt fişi kesildiği anlaşıldı. İşte olayın perde arkası…

YAŞAM 27.08.2022, 17:39 27.08.2022, 17:47
Ankara ve Çankırı'da kaçak akaryakıt operasyonu: Milyonluk vurgun!

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yazılı basın açıklamasına göre; Operasyonun ilk ayağı Ankara şehir merkezinde bulunan ve faaliyette olan bir akaryakıt istasyonuna düzenlendi. Söz konusu operasyon sırasında araçların aldıkları akaryakıta dair mali fişler ile kayıtlarının yazar kasalardan silindiği ayrıca hiç satış yapılmamış olarak gösterildiği anlaşıldı. En ince ayrıntısına kadar araştırma yapan ekipler, istasyonda bulunan tankların içindeki yakıt miktarlarının da doğru şekilde tespit edilmesini engelleyen ve yapılan usulsüzlüğü gizlemek için hazırlanmış bir düzenek de ele geçirdi.

Tankların içindeki akaryakıtı ölçerken de hileye başvurmuşlar

Tankların içerisindeki akaryakıt miktarını ölçen ve sisteme paralel bir başka sistemin daha olduğu, bu sistemin de istasyonun çatısına gizlendiği ortaya çıktı. Öte yandan satış tabancalarının olduğu pompanın üstündeki bölümüne gizlenmiş ikinci bir pompa beyni ile yazar kasa olduğu ve bu sistemin de satış yapıldığında gerçekleşen kayıtların otomasyon sistemine doğrudan yansımasını engellediği anlaşıldı.

Devleti milyonlarca liralık zarardan kurtardılar

Tespit edilmesi çok zor olan bu kaçakçılık yöntemini ortaya çıkaran özel ekip, devleti milyonlarca lira zarar ettiren ve uzaktan kumandayla kontrol edilebilen gizli sistemi çökertti.

Çankırı’da akaryakıt satmadan fiş düzenlemişler!

Özel Ekibin organize ettiği diğer bir operasyon da Çankırı iline düzenlendi. Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Özel Ekibi tarafından bir diğer akaryakıt istasyonunda da yazar kasayı devre dışı bırakıp, kayıt dışı satış yapılmasını sağlayan ve aynı zamanda yazar kasadan da satış verilerinin silinmesini destekleyen bir düzenek daha ortaya çıkarıldı. Operasyon sırasında yapılan arama çalışmalarında istasyon binasında düzenek ile ilişkili olan 1 bilgisayar ve yazar kasa da ele geçirildi. İstasyondaki korsan bir program aracılığı ile bilgisayar ve yazar kasa arasında bağlantı kurarak gider göstermek için fiş talep eden müşterilere akaryakıt satışı yapılmadan yazar kasadan fiş kesildiği tespit edildi. Söz konusu yöntemler kullanılarak istasyonlarda binlerce litre kaçak akaryakıt satıldığı ayrıca milyonlarca lira da sahte akaryakıt fişi düzenlendiği ortaya çıkarıldı.

‘‘Akaryakıt kaçakçılarıyla mücadele devam edecek’’

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Ticaret Bakanlığı Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Özel Ekibinin kaçak ve kayıt dışı akaryakıt satışının engellenmesine yönelik denetim çalışmalarına etkin bir şekilde devam etmektedir. Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekipleri, devleti milyonlarca liralık zarara uğratan, dürüst esnafı mağdur ederek, haksız bir rekabete de neden olan akaryakıt kaçakçıları ile mücadeleye devam edecektir" denildi.

Yorumlar (0)