Afro saçları nedeniyle eve gönderilen öğrenci tazminat alacak!

İngiltere'de öğrenci olan Ruby Williams, "afro saçlarının diğer öğrencilerin tahtayı görmesine mani olduğu" gerekçesiyle öğretmenleri tarafından pek çok kez eve gönderilmişti. Williams, 8 bin 500 sterlin (yaklaşık 67 bin lira) tazminat almaya hak kazandı. 

YAŞAM 12.02.2020, 17:13
Afro saçları nedeniyle eve gönderilen öğrenci tazminat alacak!

İngiltere'nin başkenti Londra’nın doğusundaki Urswick Okulu'nda okuyan Ruby Williams, ilk defa 4 sene önce 14 yaşındayken "afro saçlarının diğer öğrencilerin tahtayı görmesine mani olduğu" gerekçesiyle okuldan eve gönderildi. Önceden böyle bir ceza almayan Ruby, bunun bir şaka olduğunu düşündüğünü kaydetti. 

Okul yönetimi, Ruby'ye "sağlık ve güvenlik standartlarını" hatırlatarak, saçlarının kabul edilebilir uzunluk ve genişlikte olması gerektiğini ileri sürdü. 

Dışlandığını hissetti

Aynı olay birçok kez yinelenirken, Ruby de kurallara uyum sağlayabilmek için atkuyruğu yapmak, saçlarını örmek, düzleştirmek gibi birçok yönteme başvurdu. Fakat bu yöntemlerin çok fazla zaman kaybettirdiğini, maliyetinin fazla olduğunu veya saçına kalıcı hasar verdiğini fark etti. 

Ruby, sınavlara hazırlandığı dönemde birçok dersi kaçırdı. Dışlandığını hisseden Ruby, arkadaşlarının önünde küçük düştü.

"Ben neden saçımı değiştirmek zorundayım"

Son olarak bir öğretmenin Ruby'den saçlarına zorla bant takmasını istemesi, bardağı taşıran son damla oldu. Ruby, bu olayı "İnsanlar istedikleri uzunlukta, neredeyse kalçalarına gelecek derecede saçlarını uzatabiliyorken ben neden saçımı kesmek ya da değiştirmek zorundayım." ifadeleriyle açıkladı. 

Okulun saç politikası kaldırıldı

Ruby’nin ailesi tarafından okula karşı yasal mücadele başlatıldı. Aileye Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu da destek verdi. Okulun web sitesinde bulunan "saç politikası" kaldırıldı. 

Üç seneden fazla devam eden mücadelede mahkemeye gitmeden okul ile uzlaşma sağlayan Ruby, 8 bin 500 sterlin (yaklaşık 67 bin lira) tazminat alacak. 

"Umarım susmak zorunda kalanlara cesaret verir"

Okul yönetimi, sık sık çeşitliliği vurguladıklarını ileri sürerek, "Okulun, kasıtsız bile olsa herhangi birine ya da gruba ayrımcılık yaptığını kabul etmiyoruz." açıklamasında bulundu. 

Ruby, Radio 1 Newsbeat'e yaptığı açıklamada, "Umarım bu hikâye benzer durumlarda susmak zorunda kalanlara cesaret verir. Afro saçlara sahip hiçbir çocuk benim gibi acı çekmemeli." diye konuştu. 

Başka bir kolejde eğitim hayatını sürdüren Ruby, saçlarından utanmadığını belirterek, "Saçlarımla kesinlikle gurur duyuyorum. Kaydedilen ilerlemeyle ve yaşadığım yolculukla gurur duyuyorum. Saçlarım 'çok büyük' olduğu için gururluyum." dedi.

Yorumlar (0)