Yağış kimilerine felaket kimilerine bereket oldu

Sinop’un ilçelerinde yıkıma ve can kayıplarına sebep olan aşırı yağış, suyu seven çeltiğe ise hayat verdi. Maliyetler azaldı, ürün bollaştı. Çiftçiler yağışın sağladığı ürün kalitesiyle, Bafra, Boyabat ve Trakya’ya karşı yarışa hazır olduklarını ifade etti.

TARIM 15.09.2021, 22:42 16.09.2021, 17:53
Yağış kimilerine felaket kimilerine bereket oldu

Kent, 11 Ağustos günü büyük bir sel felaketine maruz kaldı. 24 saat içerisinde metrekareye 240 kilogramı aşkın yağış düştü. Yağmur yıkım ve can kayıplarına sebep olurken, suyu seven çeltiğe ise hayat verdi. Erfelek Ovası da bol miktarda yağış aldı. Yağışlar kimisine felaket olurken, elektrik ve mazot harcayarak ürünlerini sulayan çiftçi için bereket oldu. Yağışlar vesilesiyle maliyetler azaldı, suyu seven çeltiğin kalitesi ise arttı. Çiftçiler tam da ihtiyaç duydukları anda yağışların imdatlarına yetiştiğini dile getirdi. Yağışın verimi artırdığını kaydeden üreticiler, kalitesiyle ülkemizin bir numarası olacak ürünler yetiştiğini ifade etti.

"Meydan okuyoruz"

Tüm ülkeye meydan okuyan çeltik üreticisi Suat Kümeç, “Yağmur tam da ihtiyacımız olduğu anda yağdı. Yağmurdan zarar görenler için üzgünüz tabii. Dereden sulama yaptığımızda ürün verimliliği ve kalitesi düşüyor. Bu yıl yağmur sularıyla kaliteli ürün alacağız. Bu sene tüm Türkiye ile yarışa hazırız. Bu kaliteli pirinçle Bafra'sına, Trakya'sına karşı meydan okuyoruz." sözlerini sarf etti.

"Yine yağarsa zararı olur"

Yağmurun bereketiyle maliyetlerin düştüğünü belirten Kümeç, “Suyu mazot harcayarak dereden alıp tarlaya basıyoruz. Elektrik kullandığımız da oluyor fakat faturalar çok yüksek geliyor. Bu maliyetlerden kurtulduk. 15-20 gün boyunca mazot ve elektrik harcamadık. Tabii bir kez daha yağmur yağarsa zararımıza olur. Allah'ın izniyle bir ay sonra hasada başlıyoruz." şeklinde konuştu. 







Yorumlar (0)