TZOB’dan anız yakma uyarısı: Çağ dışı bu uygulamaya son verilmeli!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal ekosisteme ve doğaya büyük zarar veren anız yakma işleminin sonlandırılması gerektiğini açıkladı.

TARIM 23.07.2023, 10:41
TZOB’dan anız yakma uyarısı: Çağ dışı bu uygulamaya son verilmeli!

Bayraktar, hasadın yoğun olduğu birçok bölgede uygulanan anız yangınlarına ilişkin dikkati çekmek için bir basın toplantısı düzenledi.

Bu yangınların, tarımsal ve doğal ekosistemin tahrip olmasına, toprağın su tutma oranının azalmasına, topraktaki organik madde miktarının azalmasına, toprak ve su erozyonunun artmasına, omurgalı ve omurgasız canlı türlerinin yok olmasına kısaca doğanın ölümüne ve toprağın verimsizleşmesine neden olduğunu ifade etti. Konuya ilişkin detaylı bilgi paylaşan Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

‘‘Yol kenarlarına uyarıcı levhalar asılmalı’’

"Anız yangınlarını elektrik tellerinden çıkan kıvılcımları ve hava sıcaklıklarının artmasını tetikliyor. Bu anlamda başta yerel yönetimler ile itfaiye olmak üzere ilişkili tüm kurumlar önlemlerini almalıdır. Yollar üzerindeki otlar temizlenerek yanıcı maddeler kaldırılmalı, yol kenarlarına ise anız yangınlarının neden olacağı zararlara karşı uyarıcı levhalar asılmalıdır.

‘‘Anız toprağa kazandırılırsa daha az gübreye ihtiyaç olur’’

2872 sayılı Çevre Kanunu'na göre bu konuda idari cezalar uygulanmasına rağmen bazı çiftçilerimiz maalesef hala anız yakmayı sürdürüyor. Toprağın verimini genel topraktaki gübre, mineral ve biyolojik canlılar belirliyor. Bunlar yakıldığı zaman çiftçilerimiz daha çok gübre kullanmak zorunda kalır. Anız toprağa kazandırılırsa toprağın daha az gübreye ihtiyacı olur ve ürün veriminde de artış sağlanır. Anız yakmak ile toprağı işlemek daha da kolaylaşıyor yalnız toprağın gücü kayboluyor. Çiftçilerimizin bu durumun farkında olması gerek. Toprağa kazandırılmayan anız, daha sonra fazla gübre kullanılmasına yani maliyetin daha da artmasına yol açar.

Bayraktar, dikkatli olmaları konusunda vatandaşlara çağrı yaptı

Anız yangınlarına karşı vatandaşlarımızın da duyarlı olmasını bekliyoruz. Özellikle yol kenarlarına atılan ve tam söndürülmeyen izmaritler, çiftçi vatandaşlarımızın 1 yıllık emeğinin küle dönmesine sebep olabiliyor. Bu yıl arpa ve buğday piyasasında yaşanan olumsuzlukların haricinde vatandaşlarımızın da çiftçilerimizin emeklerinin yok olmaması için dikkatli olması gerekiyor."

"Orman yangınlarının yüzde 5,8’inin nedeni anız"

Ormanların kıyısındaki arpa ve buğday tarlalarının büyük riskler taşıdığına dikkat çeken Bayraktar, şu ifadeleri kaydetti:

"Son 5 yıl içinde 13 bin 207 orman yangını meydana geldi ve söz konusu olan bu orman yangınlarının yüzde 5,8'i yani 762'si anız yangını nedeniyle gerçekleşti. Milli servetlerimize nedeni ne olursa olsun hiç kimsenin zarar vermeye hakkı yoktur.

‘‘Cuma hutbelerinde anız yakılmaması konusunda hutbe verilmeli’’

Dinimiz, canlıların öldürülmesini ve yakılmasını haram kılmıştır. Anız yangınıyla binlerce canlının yok edilmesi ile sokakta bir hayvanın diri diri öldürülmesinin arasında hiçbir fark yoktur. Anız yangınlarını engellemek ve bu konuda çiftçilerimizi bilinçlendirmek amacı ile eğitim faaliyetlerinin dışında cuma hutbelerinde de anız yakmanın yanlış olduğu yönünde fetvalar verilmelidir.

‘‘Çağ dışı anız yakma uygulamalarına bir an önce son verilmeli’’

Sürdürülebilir tarım ve doğal kaynakların korunması için anız yakma gibi çağdışı uygulamalara bir an önce son verilmeli, çiftçiye bu konu hakkında yeni öneriler sunulmalı, doğrudan ekim teknolojisi gibi halihazırda var olan faydalı uygulamaların ise yaygınlaştırılması sağlanmalıdır."

Yorumlar (0)