Türkiye’nin tek sodyum kaynağı “Acıgöl” kuruyor 

Türkiye’nin tek, dünyanın ise ikinci büyük doğal sodyum kaynağı Acıgöl, kuruyor. 1970’li senelerde 160 kilometre olan göl yüzey alanı, 2021 senesinde 40 kilometrenin altına indi. Bununla da kalmadı, bilinçsiz kullanım ve kuraklık sebebiyle göl suyu 1 kilometre çekildi. Suların çekildiği alan ise drift tutkunlarının uğrak mekanı oldu. 

TARIM 23.08.2021, 17:59 25.08.2021, 11:14
Türkiye’nin tek sodyum kaynağı “Acıgöl” kuruyor 

Türkiye’nin tek ve dünyanın ikinci en büyük temiz ve doğal sodyum kaynağı olan kapalı havza Acıgöl, bilinçsiz su tüketimi ve kuraklık sebebiyle hızla yok oluyor. 1970’li senelerden bu yana 4 kat küçülen göl suları aynı zamanda çekilmeye başladı. Mayıs 2021’den bu yana 1 kilometre çekilen sular, ürkütücü manzaralar ortaya çıkardı. 



Türkiye’de üretilen sodyum sülfatın yüzde 98’i doğal kaynaklardan üretiliyor. Bu miktarın yüzde 90’lık kısmı ise Denizli, Burdur ve Afyonkarahisar sınırlarında bulunan Acıgöl’den sağlanıyor. Doğal ve temiz sodyum potansiyeliyle dünyadaki 2’nci büyük kaynak olan Acıgöl, kapalı havza göl olması sebebiyle mahmuzlu kız, gaga, kılıç, angıt, klamingo gibi yaklaşık 200 kuş türünü ağırlıyor. Endemik bitkileri de bünyesinde bulunduran göl, hayvanlar için yaşam alanları oluşturuyor. Tektonik kökenli bir oluşum olan Acıgöl’ün uydu fotoğrafları, kuraklığın en büyük göstergesi. 



160 kilometreden 40 kilometreye düştü 

Acıgöl, 1970’li senelerde 160 kilometrekare iken 2021 senesinde 40 kilometrekarenin altına indi. Geçtiğimiz mayıs ayından bu yana ise su seviyesi yarı yarıya azaldı. Sular, kıyıdan 1 kilometre geriye çekildi. Gölün büyük bir kısmı ise kurudu. Acıgöl’ün kıyısında kurulu olan Çardak’a bağlı Gemiş Mahallesi’nde yaşayan Cemil Yünesin, gölün hem sodyum üretimi hem de çevre bakımından kendileri için büyük önem taşıdığını fakat su seviyesinin hızlı şekilde düştüğünü belirtiyor: “3 ay önce geldiğimizde su daha ilerideydi. İki katı ger gitmiş. Böyle giderse 3 ay sonra çanakta su kalmayacak. Burada bir fabrika var, işçiler çalışıyor. Burası kuruduğunda fabrika da kapanır, işsizlik başlar. Göçmen kuşlar gelmiyor. Su bulamıyorlar. 3 ay önce geldiğimizde balıkları gördük ama şimdi yoklar.” 



Kuruyan göl, driftçilerin mekanı oldu 

Kuruyan göl sahası, araba ve yarış tutkunlarının mekanı haline gelmiş durumda. Göl, çöl havasına dönmüş durumda. Driftçilerin uğrak mekanı olan göl havzası, bölge halkına göre çok yakında tarihe gömülecek. 

Yorumlar (0)