Tokat'ta yetişiyor, görenleri şaşırtıyor

Tokat Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl, üzüm bağı yaprağı ile ünlü olan ilçede fındık üretimini ve miktarını duyanların çok şaşırdığını söyleyerek, "Sahil kesimi haricinde teşvik alıp da fındık üretiminin en çok yapılabildiği bir bölgeden söz ediyoruz." dedi.

TARIM 03.09.2022, 19:07 05.09.2022, 13:10
Tokat'ta yetişiyor, görenleri şaşırtıyor

Kentin yegane fındık üretimi yapılan ilçesi Erbaa’da fındık hasadına başlandı. 

Erbaa Belediye Başkanı Karagöl, fındık hasadı gerçekleştiren çiftçileri ziyarette bulundu. Canik Dağları'nın eteğinde üretimi gerçekleştirilen fındıktan bu sene 300 milyon liraya yakın gelir elde edilmesi öngörülüyor. 15 bin dönüm büyüklüğündeki alanda ekimi gerçekleştirilen fındığın üretim miktarının 2022'de 5 bin tona ulaşması tahmin ediliyor. Rakıma göre farklı tür ve çeşitte fındığın üretildiği ilçede yaklaşık olarak üç bin çiftçi fındık üretimi yapıyor.

"250-300 milyon lira çok önemli bir meblağ"

İlçedeki fındık üretiminin pek bilinmediğini, insanların bunu duyduklarında çok şaşırdıklarını belirten Başkan Karagöl, şöyle konuştu:

“İlçemizde fındık üretildiğini duyanlar çok şaşırıyor. Sahil kesimi haricinde teşvik alıp da fındık üretiminin en çok yapılabildiği bir bölgeden söz ediyoruz. Bu yıl da çiftçilerimizin yüzü gülecek. Yaklaşık olarak 5 bin ton dolaylarında üretim bekliyoruz. Bu da 250 ila 300 milyon lira dolaylarında gelir demek oluyor. 250-300 milyon lira çok önemli bir meblağ. 

İlçemizde coğrafi işaretli üzüm bağı yaprağının yanı sıra dağ çileğimiz, meyvemiz, sebzemiz, karpuzumuz var. Bizim fındığımız dolgunluğuyla öne çıkıyor. 

215 rakımdan bin 300 rakıma kadar fındık yetişebiliyor. Yüksekliğe bağlı olarak fındığın çeşidi değişiyor. Bölgede 700 haneye yakın fındık üreticisi var."

Yorumlar (0)