Tarım her kesimde modernleşiyor!

Üçüncüsü düzenlenen Tarım Orman Şurası’nın çıkardığı raporda üreticiden tüketiciye tüm kesimleri kapsayan sonuçlar elde edildi. Tarım kooperatifleri çiftçi ile sözleşme yapacak, hasatta payını alacak. Böylece çiftçinin pazarlama sorunu ekarte edilecek. Gelir garantili ürün sigortası gelecek ve Su Kanunu çıkarılacak.

TARIM 22.11.2019, 15:55 22.11.2019, 16:11
Tarım her kesimde modernleşiyor!

81 ilde düzenlenen toplantılara 7 bini aşkın katılımcı oldu. Çözüm için 50 binin üzerinde görüş bildirildi. Sonuçta ortaya 60 başlıkta düzenlenen bir öneri paketi çıkarıldı.

Kooperatifler, çiftçinin hasat dönemlerinde kullanılmak üzere gübre ve tohum ihtiyaçlarını karşılayacak.

Tarımın yeni modeliyle tüm kesimler modernleşiyor

Tarımı stratejik bir sektör olarak kabul eden şura, çok küçük parsellerdeki arazilerin 10 yıllık sürede toplulaştırılması, arazi bankacılığının kurulması, kooperatifleşmenin yaygınlaştırılıp, düzenleme ve denetimi güçlendirilmiş sözleşmeli tarıma geçilip tarımın her kesimde modernleştirilmesi hedefleniyor.

Gelir garantili ürün sigortası gelecek ve Su Kanunu çıkarılacak

Gıdada fiyat spekülasyonlarının önlenmesi için dijital stok takip sistemi kurulacak. Taklit ve tağşişe uygulanan cezalar artırılacak. Gelir garantili ürün sigortası getirilecek ve Su Kanunu çıkarılacak ve suyun kullanımındaki verimlilik artırılacak.

15 yıl sonra düzenlenen 3. Tarım Orman Şurası’nın kapsamında 21 ayrı çalışma grubu içerisinde; hayvan sağlığı, bitkisel üretim, çiftçi destekleri, gıda güvenliği, orman hukuku, balıkçılık ürünleri, tarımda teknolojik dönüşümler gibi başlıklar toplandı. Bu kapsamlarda kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler belirlendi.

Şura 7 bini aşkın katılımcısıyla 81 ilde düzenlendi. 50 binin üzerinde görüş bildirildi ve görüşlerin neticesinde ortaya 60 adet başlığın olduğu öneri paketi çıkarıldı.

Bunların bazıları şöyle:

 - Gıdada taklit ve tağşiş cezalarının etkin caydırıcılığı için, mevzuatta düzenleme yapılması.

 - Tarım sektörünün en önemli problemi olan risk ve belirsizliğin azaltılması için gelir garantili ürün sigortasının çıkarılması.

 - Serbest piyasa düzeni içerisinde tarımsal ürünlerde fiyat spekülasyonlarının önüne geçilmesi için, stok takip sisteminin oluşturulması ve gıda depolarında izlenebilirliğinin sağlanması.

 - Arazi toplulaştırma ve sınıflandırma projelerinin hızlandırılarak on yıl içerisinde tamamlanması, toprak bilgi sistemine dayalı tarımsal arazi kullanım planlarının hazırlanması.

 - Atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılması için arazi bankacılığı ve birlikte üretim gibi alternatif modellerin oluşturularak yaygınlaştırılması, miras mevzuatı geliştirilerek tarım arazilerindeki intikal sorununun çözülmesi.

Yorumlar (0)