Soğuk hava dalgası kayısı bahçelerini vurdu

Ülkemizde son günlerde yaşanan soğuk hava dalgası tarım arazilerine de zarar verdi. Mersin’in Mut ilçesinde bulunan kayısı tarım alanları don nedeniyle oldukça zarar gördü.

TARIM 15.03.2022, 09:29 16.03.2022, 08:58
Soğuk hava dalgası kayısı bahçelerini vurdu

Yurt genelinde etkisini gösteren soğuk hava dalgası tarım bölgelerine de zarar verdi. Mersin’de yer alan Mut bölgesinde bulunan kayısı ağaçları çiçek açmalarının ardından zirai don sebebiyle zarar gördü. Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda 12 ila 14 Mart tarihleri arasında gerçekleşen don sebebiyle Göksu ırmağına yakın bölgeler başta olmak üzere pek çok erkenci kayısı ağacının zarar gördüğünün açıkladı.

Sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 85’i buradan sağlanıyor

Bayır konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Bu bölgede 65 bin dekarlık bir alanda kayısı üretimi gerçekleştiriyoruz. Türkiye’deki sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 85’i bu bölgeden sağlanıyor. Bölgemizde bulunan mikro iklim koşulları sebebiyle diğer bölgelerde ve seralarda henüz çiçek bile açmamışken Mut bölgemizde kayısılarımız çiçek açmış oluyor. İlçemizde toplam 1 milyon 200 bin kök kayısı ağacı bulunuyor. Yüz bin dekarlık bir bölgede kayısı üretimi gerçekleştiriyoruz. Gece geç saatlerde 50 kilometre hızla esen rüzgar havayı oldukça düşürdü. Sular bile buz tuttu. Bu aşırı soğuklar kayısılara oldukça zarar verdi. Hava sıcaklığının 0’ın altına düşmesiyle beraber bütün meyve ağaçlarımız soğuktan etkilendi.

Yorumlar (0)