Şifa kaynağı ışkın pazardaki yerini buldu

Tunceli’de yetişen ve şifa kaynağı olarak tanımlanan ‘ışkın’ Çemişgezek ilçesinde bulunan Pazar tezgahlarında satılmaya başlandı.

TARIM 09.05.2022, 15:23 10.05.2022, 09:10
Şifa kaynağı ışkın pazardaki yerini buldu

Tunceli'nin en önde Nazımiye, Ovacık ve Çemişgezek ilçelerinde yüksek düzeylerde ki alanlarda kendi kendisine büyüyen ışkın, çarşıdaki yerini aldı. Şifa kaynağı olarak değerlendirilen ve her şehirde farklı isimleri olan fakat genelde ‘Doğunun Muzu’ şeklinde adlandırılan bu meyvenin kilosu 20 liradan alıcı buluyor.

“Çok talep var”

Yüksek seviyede kendiliğinden oluşan organik meyve ışkına halkın ilgisinin çok fazla olduğuna vurgu yapan Dursun Özgül, "Işkın kendi kendisine yüksek kesimlerde yetişiyor. Birden fazla hastalığa şifa sağladığı bilinmektedir. Fiyatı ise bu sene 20 lira olarak belirlendi. Çok fazla talep oluştu" şeklinde ifade etti.

Mayhoş ve ekşi lezzete sahip

Türkiye'de yetişen bu meyve bahar bitmesi ve yaz mevsiminin başlamasıyla beraber yerli halk tarafından toplanır. Yüksek kesimlerden toplanarak pazara indirilen bu ürün pazarda satışı yapılır. Kabuğu muz gibi soyularak çoğunlukla tuza batırılıp çiğ şekilde tüketilir. Mayhoş ve ekşi bir lezzeti olan ışkının tadı en yakın olarak kiviye benzetilmektedir. Yöreden yöreye değişen ışkın bazı yerlerde meyve bazı yerlerde ise sebze olarak isimlendirilir.

Yorumlar (0)