Osmanlı çileği tezgaha inmeden satılıyor

Osmanlı İmparatorluğu döneminde tohumu Bursa'dan kervanlarla Elazığ'a bağlı Maden ilçesine getirilerek ekimi yapılan ve yöreye uyum sağlayan çileğin hasadı başladı.

TARIM 18.06.2022, 21:37 19.06.2022, 16:10
Osmanlı çileği tezgaha inmeden satılıyor

Osmanlı çileği, kokusu ve aromasıyla ilgi çekiyor.

Bu sene etkili olan yağışlarla birlikte yüksek verim beklenen çileğin hasat faaliyetlerine başlayan üreticiler, dağların eteklerindeki tarlalarda çilek topluyor. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte toplanarak kasalara bırakılan ürünler, tezgaha inmeden alıcısını buluyor.

"Çabucak eridiği için hemen satılması gerekiyor"

Maden İlçe Tarım ve Orman Müdür Vekili Abdullah Tekin, basın mensuplarına, gerçekleştirdikleri araştırmalar neticesinde bölgede üretilen çilek tohumunun Osmanlı İmparatorluğu döneminde kervanlarla getirildiğini ve gerçekleştirilen ekim denemelerinin ardından toprağa ve iklime uyum sağladığını ifade etti.

Çileğin eşsiz güzel bir aromaya sahip olduğunu, ağızda hoş bir tat bıraktığını belirten Tekin, hızlı bir şekilde eridiği için çok kısa zamanda tüketilmesi gerektiğini, bu sebeple de erken saatlerde toplandığını ve satışının da hızlı bir şekilde yapıldığını kaydetti.

"Bu yıl rekolte çok iyi"

İlçe genelinde 1400 dekar büyüklüğündeki alanda çilek üretimi gerçekleştirildiğini ve bu sene 3 bin tondan fazla rekolte beklendiğini dile getiren Tekin, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"Ekim alanının ve rekoltenin daha da artması için çalışıyoruz. 2021'de kuraklık sebebiyle çilek üretimi de etkilendi. Bu sene yağış tam zamanında ve yeterli miktarda düştü. Bu yıl rekolte çok iyi, üreticilerimiz memnun. Dalındayken alıcı bulan çileğimize coğrafi işaret verilmesi için çalışıyoruz."

Yorumlar (0)