Ordu’da hobiyi işe çevirdiler… Topraksız tarımla tonlarca çilek üretiyorlar

Ordu’nun ilçesi olan Fatsa’da, hobi düşüncesiyle başladıkları ve ardından oluşturdukları topraksız tarım düzeniyle 2 buçuk senedir çilek üretimi gerçekleştiren çift, 500 metrekare kadar bir alan üstünde senelik 5 ton mahsul çıkarabiliyor. İkilinin hobi olarak başladıkları bu iş ise artık onlara bir gelir kapısı oldu.

TARIM 05.08.2022, 09:48 05.08.2022, 16:28
Ordu’da hobiyi işe çevirdiler… Topraksız tarımla tonlarca çilek üretiyorlar

Son dönemlerde üründe rekolteyi ve kaliteyi yükseltme düşüncesiyle topraksız tarımla üretim daha ön plana gelirken, bu sistem ile yapılan çilek yetiştiriciliği ise daha çok dikkat çekiyor. Seralarda sadece 6 ay kadar yetişen çilek, topraksız tarım sayesinde senenin her ayında rahatça üretilebiliyor.

Topraklı yetiştiriciliğe göre 3 kat fazla ürün alıyorlar

Ordu’nun ilçesi olan Fatsa’da, bir çift pandemi zamanında kendilerine yollanan çileğin tadını beğenmesiyle beraber araştırma yapmaya başladı. Aldıkları çileğin topraksız tarım yöntemi ile imal edildiğini fark eden çift, bu defa da araştırmalarını hobi amaçlı üretim konusuna yöneltti. Hobi olarak başladıkları bu işi artık bir gelir kapısı haline getiren Ziraat Yüksek Mühendisi olan Esra Yıldız ve eşi Tolga Yıldı, topraksız tarım ile her dönem rahatlıkla çilek hasadı yaptıklarına vurgu yaptı. İkili, 500 metrekare kadar bölgeden diğer seralara nazaran 3 kat çilek hasadı alırken, senelik ortalama 5 ton rekolteye çıkıyor.

Hobi düşüncesi gelir kapısı oldu

Topraksız tarım sayesinde çilek yetiştiriciliği ile toplanacak mahsul oranını 3’e katladıklarını ifade eden Ziraat Yüksek Mühendisi Esra Yıldız, “Pandemi dönemindeyken eşime farklı bir ülkeden çilek yollandı. Bu çileğin lezzeti oldukça hoşumuza gitti. Bizde araştırmaya başladık ve bu çileğin yöntem olarak topraksız tarım sayesinde yetiştiğini öğrendik. Zaten benim meslek alanımda bu yönde, o yüzden çok dikkatimi çekti. İlk olarak bu çalışmayı hobi düşüncesi ile araştırdık. Bunun ardından bu üretim tekniğinin üretim bölgesi küçük, üretim oranı fazla olduğu dikkatimizden kaçmadı. Bizde bu şekilde bir karar verdik ve üretim yapmaya başladık. Takribi 2 buçuk senedir üretim sağlıyoruz. Düşünürseniz her iş aslında zordur ve özen ister. Fındık ile kıyaslama yaptığımız zaman şu anda üretim yaptığımız alan daha küçük, yaklaşık 500 metrekare. İmalat işleyişi olarak ise bir oluşturduğumuz sistemle birlikte buçuk dekara denk geliyor. Bu ürünü fındıkla karşı karşıya aldığımızda çilek daha verimli oluyor. Çilek üretimi fındığa alternatif olarak çıkabilir çünkü senelerdir tek kültür üzerinden üretim gerçekleştirilmekte. Karadeniz Bölgesi’nde sadece fındık ve çay üretimi yapılıyor. Bu ürünlere ek bir şey gerekiyordu. İyi bir şekilde baktığınızda toprakların veriminin düşmeye başladığını görebilirsiniz. Bu üretimde topraksız olduğu için biz bunu yapmaya karar verdik” şeklinde konuştu.

Gelen siparişlere yetişemediler, ikinci sera çalışmaları başladı

Topraksız tarım sayesinde üretimi yapılan çileğin diğerlerine göre daha yüksek oranda talep aldığını söyleyen Esra Yıldız, “Yaptığımız işten şu anda fazlasıyla memnunuz. İnsanların talebine de yetişemiyoruz. Pazara konusunda bir ön hazırlığımız bulunmuyordu, bu işe girecekler ilk olarak ön hazırlığını yapmalı. Çok şükür kaliteli ve iyi üretim sağlandığında birçok insan size kendisi ulaşıyor. Talebi tam olarak karşılayamadığımızdan dolayı, ikinci sera açılması için harekete geçtik. Yeni açacağımız serada da üretime en kısa sürede başlayacağız. Meydana gelen olumsuz hava koşulları ve mevsim değişiklikleri üretimi biraz olsun etkisi altına aldı fakat üretimimiz hız kesmeden devam ediyor. Bu çilek toprakta yapılan üretime nazaran daha hoş kokulu ve lezzetli. Bunun yanı sıra ürünlerde şekil bozukluğu da oldukça az bir oranda görülüyor. Meyve kalibresi açısından da büyük oluyor, bu sebeple de insanların yönelmesi daha fazla oluyor” şeklinde konuştu.

Küçük alandan büyük verim alınıyor

Seraya çevirdikleri bölgede daha önce fındık bulunduğunu aktaran Tolga Yıldız, “Topraksız tarımla çilek üretimi fındığa göre daha çok ürün veriyor. Biz şu an burada topraksız tarım yöntemi ile çilek üretimi sağlıyoruz. 2020 senesinin temmuz ayında ilk olarak dikimlerimizi gerçekleştirdik. Şu anda da hasadımız sürdürülmekte. Pandemi zamanında birçok insan organik gıdalara yönelmeye başladı. Bu durum da bize büyük bir yarar sağladı. Bu bölge 513 metrekare büyüklüğünde burada daha öncesinde fındık bahçesi vardı. Biz burayı kestik ve sera konumuna soktuk. Sezonu olduğunda ortalama 5 ton kadar bir beklentimiz oluyor. Tabi bu durum mevsim koşullarına göre de farklılık gösterebiliyor. Geçtiğimiz yıl 3,5 ton oranında bir mahsul vardı, bu sene düşüş yaşadı. Mevsim şartları normal düzeylerde olduğu sürece ortalama 5 ton kadar bir ürün alabiliyoruz. Eşimin bize katkısı oldukça fazla. Kendisi yüksek ziraat mühendisi. Eğer siz bir işi iyi ve kaliteli yaparsanız pazar problemleri ile karşı karşıya kalmıyorsunuz, sizi kendileri buluyor. Biz şu anda siparişlere yetişemiyoruz. Bu sebepten dolayı ikinci serayı açmak için işlemlere başladık. Çok kısa bir süre içerisinde ikinci serayı da faaliyete alacağız. Burası yalnızca yarım dönüm bir alan yanı oldukça küçük. Ancak fındıktan daha fazla getiri sağlıyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)