Minyatür tavuk tescillenecek

Türkiye'nin, Denizli ve Gerze'nin ardından üçüncü yerli tavuk ırkı olarak tescillenmesi planlanan "İspenç ırkı" hakkında gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar sonuca ulaştı.

TARIM 12.01.2020, 15:04
Minyatür tavuk tescillenecek

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Demir Özdemir’in açıklamasında, Tarım ve Orman Bakanlığınca ispenç tavuğunun yerli ırk olarak tescillenmesi için üç yıldır devam eden bilimsel çalışmaları tamamladıklarını duyurdu.

Mersin'in Mut ilçesindeki Dağpazarı Kilisesi'nin tavanlarında da ispenç tavuklarına benzeyen figürlerin bulunduğunu belirten Özdemir, yerli ırk olarak tescillenmesi adına yurt içinde çalıştaylar ve paneller gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Türkiye'nin uluslararası geçerliliğe sahip iki yerli tavuk ırkına sahip olduğunu hatırlatan Özdemir, "Avrupalılar küçücük bir bölgede 15-20 tane bize ait tavuk ırkı var diyebiliyorlar ancak Türkiye'de şu ana kadar tescil edilmiş iki tane ırk var." diyerek konuyla ilgili çalışmaların artırılması gerektiğine işaret etti.

"Çalışmaları tamamladık"

Özdemir, 12 şehirde yaşamına devam eden ispenç ırkı üzerinde bilimsel çalışmalar yaptıklarına vurgu yaparak, her bir tavuk üzerinde gerçekleştirilen 40'a yakın değer ölçümünü tanımladıklarını belirtti.

İspenç ırkının köken olarak tespit edilmesi için laboratuvar ortamında DNA testleri uyguladıklarını anlatan Özdemir, sözlerine şöyle devam etti:

"Hayvanların gerçekten bize has genetik yapısı mı var yoksa Avrupa'dan mı geliyor diye Belçika tavuk ırklarından da örnekler alarak karşılaştırdık. Henüz sonuçlanmayan laboratuvar araştırmasının ön raporu ırkın bize ait izole bir ırk olduğu yönündedir. Tescil başvurusu yapabilmemiz ve bir ırka 'özgün' diyebilmemiz için diğer ırklardan farklılığını en az iki bilimsel çalışmayla ispatlamanız gerekiyor. Şu an bu elimizde mevcut ancak genetik çalışmanın sonucunu da eklemek ve elimizi daha da güçlendirerek bunu ispatlamak niyetindeyiz. Bu konuda en fazla 1 ay içinde başvuru tamamlanır diye düşünüyoruz. Amacımız Avrupa'ya bu ırk bizim demektir."

“Cin tavuğu”

Halk arasında yaygın olarak "cin tavuğu" olarak bilinen ispenç ırkı, gül ibik şekli, yüzdeki tam sakal tüyleri, bol paça tüyleri gibi kendine özgü özellikleriyle, Avrupa'daki ırklarından kolaylıkla ayırt edilebiliyor.

Yorumlar (0)