Mikroklima etkisine sahip ilçede zeytin hasadı

Orta Sakarya Vadisi'nde Sakarya Nehri ve etrafındaki dağlar sebebiyle mikroklima etkisine sahip olan Bilecik'e bağlı Osmaneli ilçesinde 50 senedir üretim gerçekleştirilen zeytinliklerde hasat devam ediyor.

TARIM 23.12.2023, 18:45
Mikroklima etkisine sahip ilçede zeytin hasadı

Osmanelili üreticiler, çoğunlukla tarakla ve sırıkla hasat ettikleri zeytinin toprakla temasını ve zedelenmesini ağaç altlarına 'yaygı' sererek engellemeye çalışıyor.

Boylama makinasında yağlık, I. sınıf, II. sınıf, III. sınıf ve IV. sınıf ile elek üstü olarak ayrıştırılan zeytinler, Marmarabirlik'e (Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği) satışının akabinde tüketicilerin sofrasına ulaştırılıyor. Dip zeytinler ise fabrikalarda yemeklik zeytinyağı yapılıyor. 

Kentte, 11.500 dekarı ilçede olmak kaydıyla 17.622 dekar alanda 3.334 ton zeytin rekoltesi öngörülüyor.



"Yeni sezona hazırlanacağız"


Marmarabirlik Osmaneli Temsilcisi Arif Erdoğan, "Hava koşullarından ötürü geçtiğimiz sezona kıyasla rekoltede düşüş yaşandı ama Osmaneli'nde yetişen zeytin kaliteli. Yaklaşık olarak 3 kilogram zeytinden 1 kilogram yağ çıkıyor. Marmarabirlik olarak hem yağlık hem de sofralık zeytin alıyoruz. Bu sezonki alım fiyatları üreticileri memnun etti. Hasadın ardından çiftçilerimize gübre ve ilaç desteği verecek, yeni sezona hazırlanacağız." dedi. 



"Osmaneli'nde hasat şubata değin sürüyor"

Çiftçilerden Ertuğrul Ünver, "İlçemizde yetişen zeytin yağlık ve kahvaltılık olarak değerlendiriliyor. Geçmiş senelere nazaran rekolte düştü fakat kalitede herhangi bir sorun yok. Zeytin bahçelerinde günlük 400 kadar kişi çalışıyor. Ürünün kaliteli olması toprağın ve hava koşullarının uygun olmasından kaynaklanıyor. Ürünlerimizi Marmarabirlik'in yanında piyasaya da satabiliyoruz. Geri kalanları ise kendi ihtiyaçlarımız için ayırıyoruz. Osmaneli'nde hasat şubata değin sürüyor." şeklinde konuştu. 



"Sofralık ve yağlık olarak ayırıyoruz"

Nurten Özet ise "Hasadın akabinde zeytinleri tezgahlara götürüyoruz, boylama makinasında sofralık ve yağlık olarak ayırıyoruz. Dört ay süresince zeytin bahçelerinden çıkmıyoruz. Dolaşan saçı açar gibi nazik bir biçimde tarakla topluyoruz." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)