Kırklareli’nde 'oğul alma' mesaisi başladı

Kaliteli bal elde edebilmek amacıyla arılarını kent kent dolaştıran gezgin arıcılar 'oğul alma' mesaisine başladı.

TARIM 25.06.2022, 19:22 27.06.2022, 09:16
Kırklareli’nde 'oğul alma' mesaisi başladı

Balıkesir'e bağlı İvrindi ilçesinden Kırklareli'ne kovanlarını nakleden gezgin arıcılardan  Necdet Tilki (56), İnece beldesinde bulunan araziye bıraktığı 250 adet kovan ile bir taraftan bal üretimi gerçekleştiriyor diğer taraftan farklı alanlarda koloniler kuran arılarını topluyor.

Kova ve çuvalla yakalıyor

Tilki, diğer arıcılardan da yardım alarak arıların kümelendiği ağaçların altına, hazırladıkları kovanları konumlandırarak arıların bu kovanlara giriş yapmasını sağlıyor.

Bazen ağaca çıkarak arı kolonilerini bir çuval içine, bazen kova içine toplayan Tilki, ardından arıları kovana bırakıyor.

Kraliçe arıyla beraber kovana giren arıları diğerlerinin arasına bırakan Tilki, böylelikle arı sayısını yükselterek önümüzdeki sezona şimdiden hazırlık yapıyor.

"Çizme, eldiven ve maske kullanımı çok önemli"

Basın mensuplarına konuşan Tilki, arı kolonilerini toplamanın bir hayli yorucu ve zor bir çalışma olduğunu dile getirdi.

Kovadan ayrılan arı kolonilerinin çok agresif davrandıklarını kaydeden Tilki, bu sebeple koloniye yaklaşırken çizme, eldiven ve maske giyilmesi gerektiğinin altını çizdi.

"Bu saatten sonra oğul vermezler"

Oğul toplamanın hem zor hem de tehlikeli olduğunu aktaran Tilki, şu sözleri sarf etti:

"Oğula vaktinde müdahalede bulunmak gerekiyor, aksi halde arınız zayi olabiliyor. Arı kolonilerini toplamak yorucu ve zor. Bizi en çok zorlayan ise nakliyat kısmı. Arı kolonisi çok uzağa gittiyse onu geri getirmek çok zor.

Arılarımız ne kadar çok oğul verirse o kadar iyi. Bu saatten sonra oğul vermezler, artık bize bal gerekiyor. 

Buraya 400 kilometre uzaklıktan geldik. Arılarla ilgilenmekten dolayı mutluyum. Bazen arılar sokuyor fakat yine de işimi seviyorum."

Yorumlar (0)