İlk hasadı yapıldı: Kilosu 80 TL

Adana'ya bağlı Kozan ilçesinde iki sene evvel narenciye bahçesi kurarken, deneme maksatlı satın aldığı fidenin bahçede meyve vermesi üzerine sera kurma yönünde karar veren Recep Ak, ejder meyvesinin ilk hasadını gerçekleştirdi. Ak, "Tek bir meyve 300 ila 500 gram ağırlığında. Kilosunu 80 liraya veriyoruz." dedi.

TARIM 06.08.2022, 19:47 08.08.2022, 09:12
İlk hasadı yapıldı: Kilosu 80 TL

Damyeri Mahallesi üzerinde üretim yapan Recep Ak, oğlu ile beraber çiftçilikle uğraşıyor. Fidancıdan narenciye fidanı satın alırken tesadüfen rastladığı ve deneme maksatlı olarak ektiği ejder meyvesinin meyve vermesi üzerine araştırmaya koyulan Ak, bahse konu meyvenin serasını kurma yönünde karar verdi. Bir dönüm büyüklüğündeki araziye ejder meyvesinin farklı türlerini diken Ak, dikim işlemlerini 1,5 sene evvel gerçekleştirdi. 

"Bakım maliyetleri de çok düşük"

Ak, "Tek bir meyve 300 ila 500 gram ağırlığında. İlk hasadımızı bu sene yapıyoruz. 15 ay sonra meyve verdiğini söyleyebilirim. Ejder meyvemizin tamamı ihracata gidiyor. Öncelikli olarak bölgemizde ürünün üretimin artmasını tesis etmek istiyoruz.” dedi.

Geleneksel tarımın haricinde alternatif tarım ürünlerine de bakmamız gerekiyor diyen Ak, şöyle devam etti:

"Bir dönüm ejder meyvesinin senelik getirisi, 100 dönümlük gelenekler tarım ürününün getirisi ile aynı. Bakım maliyetleri de çok düşük. Bir dönüm büyüklüğündeki bir seraya bir kişinin ayda dört gün bakması yeterli. Ben buradan 1 ton meyve bekliyorum. Fidan getirisi de var. Dikim yapalı 1,5 sene oldu ve şimdiden kendini amorti ettiğini söyleyebilirim.

"Kilosunu 80 liraya veriyoruz"

Vitamin yönünden çok zengin olan bir meyveden bahsediyoruz. Kemikleri kuvvetlendiriyor, sindirimi destekliyor, kalp-damar, diyabet ve tansiyon hastalıklarına çok iyi geliyor. Çiçeklerinden de çay yapılıyor. 

Ürüne talep çok fazla. Biz seradan kilo olarak satıyoruz fakat piyasada tane olarak satılıyor. Piyasada fiyatı 30 ila 50 lira arasında değişiklik gösteriyor. Biz kilosunu 80 liraya veriyoruz. Yine en çok parayı aracılar kazanıyor. Kaktüs türü olduğu için su da pek fazla istemiyor. Hem fideden hem de meyveden kazanıyoruz. Burada 2.200 fidan var ve her ağaçtan iki meyve alsak dahi 4.400 meyve yapıyor. Getirisi çok yüksek olan bir ürün."

Yorumlar (0)