Hayvancılık desteklemeleri haczedilmeyecek!

Hayvancılık destekleme ödemeleri kamu kaynağı niteliğinde arz ediliyor. Bu vesileyle, hak ediş sahiplerine hesabına para yatmadan önce haciz, icra ve temlik işlemleri yapılmayacak. Uygulama tebliği Resmî Gazete’de yayımlandı.

TARIM 25.11.2019, 11:48
Hayvancılık desteklemeleri haczedilmeyecek!

Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan “2019 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar”da yer alan usul ve esaslar Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği Resmî Gazete’de yayımlandı.

Destekleme ödemeleri kamu kaynağı niteliğinde olduğu için hak ediş sahibinin hesabına para aktarılmadan önce icra, temlik ve haciz işlemleri yapılmayacak.

Doğduğu işletmede en az 120 gün yaşamış olması gerekiyor

Desteklemeden faydalanacak olan hak edenlerin sahip olduğu buzağıların 2019 yılında doğmuş olması, TÜRKVET ve e-ıslah veri tabanlarına kayıtlı olması, doğduğu işletmede en az 120 gün yaşamış olması gerekiyor. Buzağı başına tek sefer faydalanılabilecek,  çoklu doğumlarda her bir buzağı yine desteklemeden tek sefere mahsus faydalanabilecek. Desteklemelerden kamu kurum ve kuruluşları yararlanamayacak.

Destekleme ödemeleri iki dönem halinde gerçekleştirilecek. Belirlenen illerde doğan ve gerekli şartları yerine getiren buzağı sahiplerine ek destek verilecek.
1 Ağustos 2020 tarihinden sonra e-ıslaha kayıtlı buzağılar destekleme kapsamında olmayacak.

Süt içerik analizi desteklemesi de yapılacak

Süt işletmelerine, ıslah gerekçeli süt içerik analiz desteklemesi de yapılacak fakat bu işletmelerin 1 Ocak 2019’dan önce soy kütüğüne kaydedilmiş ve geçerli süt analizinin yapılıp en az 10 baş saf sütçü veya kombine ırk ineğe sahip olması gerekecek.

Saf sütçü sığır ırklarının 5 yaş üzeri olanları, sığır ırklarının etçi ya da kombine ırk olması, Bakanlıktan izinli tabii tohumlama boğaları ile tohumlama veya suni tohumlama sonucu doğan buzağılara da destekleme ödemesi yapılacak.

Dişi mandaların desteklemeden faydalanması için 1 Ocak 2019 tarihinden önce doğması gerekiyor.

Başvurular 31 Aralık’ta bitiyor

Soy kütüğüne kayıt buzağılar ek destekten yararlanacak. Hayvancılık destekleme ödemeleri için birinci dönem başvuruları 31 Aralık 2019 son gün olurken ikinci dönem ödemeleri 1 Nisan 2020 ila 15 Haziran 2020 tarihleri arasında yapılacak.

Yorumlar (0)