Genel tarım sayımına başlandı

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu), tarım politikalarının belirlenmesinde çok etkin bir rol oynayacak olan 'genel tarım sayımı' için harekete geçti.

TARIM 14.01.2024, 01:34
Genel tarım sayımına başlandı

TÜİK, Tarım ve Orman Bakanlığı ile imza altına alınan protokol çerçevesinde genel tarım sayımı faaliyetlerine başladı. Ülkemizde bugüne değin 1927'de, 1950'de, 1963'te, 1970'te, 1980'de, 1991'de ve 2001'de olmak kaydıyla yedi genel tarım sayımı yapıldı.

Yeni tarım sayımı iki aşamalı olarak gerçekleştirilecek. İlk aşamada, mevcut idari kayıtlarda yer bulmayan tarım arazilerinin tespit edilmesi ve bu araziler üzerinde tarımsal faaliyet yapan işletmelerin belirlenmesi, uygulanacak sual formları ve veri giriş programlarının hazır edilmesi, bilgilendirme, tanıtım ve eğitim çalışmalarının gerçekleştirilmesi temin edilecek.

İkinci aşamada, birinci aşamada ulaşılan bilgiler esas alınarak, ulusal gereksinimler ve uluslararası gereklilikler doğrultusunda, tespit edilen değişkenlere dair veriler örnekleme ve tam sayım yoluyla derlenecek.



ÇKS'de olmayan veriler saptanacak

Halihazırdaki mekansal veriler yardımıyla ÇKS'de (Çiftçi Kayıt Sistemi) olmayan potansiyel tarım arazilerinin tespitine dönük faaliyetler sürerken derlenecek veriler arasında hayvan ve arazi varlığı, mekanizasyon, tarımsal sulama, iş gücü gibi bilgiler yer buluyor.

Genel tarım sayımıyla birlikte tarımsal yapıya dair detaylı bilgilere ulaşılması ve tarım istatistiklerinin kalitesinin daha da artırılması amaçlanıyor. Böylelikle, tarım sektöründe karar alıcıların yararlanabilecekleri kuvvetli bir veri ekosistemi oluşturulacak.

Yorumlar (0)