Elbistan’da ilk defa ekildi: Kilosu 100 lira!

Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında olan kimyonun, Elbistan’da ilk defa deneme ekimi gerçekleştirildi. Kilosu 100 liraya kadar ulaşan kimyonun deneme ekimleri ise büyük bir umut vadediyor.

TARIM 29.07.2022, 17:45 31.07.2022, 11:34
Elbistan’da ilk defa ekildi: Kilosu 100 lira!

Kahramanmaraş’ın ilçesi Elbistan’da Türk mutfağında büyük bir önem kaplayan kimyon, ilk defa ekildi. İlçeye bağlı olan Kalaycık Mahallesi’nde 150 hektarlık kıraç araziye ekimi gerçekleştirilen kimyon, hasat düzeyine ulaşırken, diğer kesimlere nazaran oldukça yüksek bir verim alınması bekleniyor.

150 dönüm araziye ekim yapıldı

Uzunca bir süredir çiftçilikle uğraşan Ayhan Erdoğan, ilçeye bağlı Kalaycık Mahallesi Tekepınar mezrasında daha öncesinde arpa ve buğday yetiştiriciliği yaptıklarını, şimdi de 150 dönümlük araziye kimyon ektiklerini aktardı.

İzmirli bir şirket yardımıyla getirdikleri kimyon tohumlarını, nisan ayının gelmesiyle beraber ektiklerini ifade eden Erdoğan, kısa bir zaman içerisinde de hasada başlayacaklarını söyledi.

“Bu üründe otla mücadele etmeniz gerekiyor”

Kimyonun, kıraç bölgelerde seçenek bir ürün olması gerektiğini aktaran Erdoğan, “Kimyon üreticiliği aslında Elbistan’da pekte bilinmeyen bir tarım şekli. Daha öncesinde hiç ekim gerçekleştirilmemiş. Biz de İzmirli bir şirketin desteğiyle bu işe adım attık. 150 dönümlük araziyi bu şekilde değerlendirdik. Ürünlerimiz tamamıyla organik. Geçtiğimiz nisan ayında ekimimizi gerçekleştirdik. Mibzer dediğimiz aletle ekim sağlandı. Bu mahsulde yabani otla mücadele etmeniz gerekiyor. Çapasını ve ot alımını da yaptık. Şimdi de toplandı ve ilerleyen zamanlarda da biçerdöverle son durumuna getireceğiz” dedi.

“Kilosu 100 liradan satılıyor”

Ayhan Erdoğan, deneme ekimi ile ilgili olarak, “Elbistan’da yaptığımız ekimde dekara 20-30 kilogram arası mahsul bekliyoruz. Mevcut durumda bizlere aktarılan verimin de diğer alanlara göre daha iyi olduğu doğrultusunda. Dönüme göre 20-30 kilogram arasında bir verim alacağımızı düşünüyoruz. Yani 150 dekar alandan 3 tonun üstünde bir mahsul elde etmiş olacağız. Bu araziye arpa veya buğday ekmiş olsaydık gelir miktarında büyük bir fark görecektik. Kimyonun kilogram fiyatı ise 100-110 TL tutarında değişiyor” bilgilerini verdi.

Yorumlar (0)