Domates üreticisi yeni yıldan umutlu

Coğrafi işarete sahip Çanakkale domatesinde kuraklığın etkisiyle 2023 senesinde ciddi rekolte düşüşleri yaşayan çiftçiler, bu yılı verimli geçirmek adına kışın bekledikleri gibi giden yağışların ilkbahar mevsiminde de devam etmesini umuyor.

TARIM 07.01.2024, 00:07 08.01.2024, 09:55
Domates üreticisi yeni yıldan umutlu

Kendine has tadı, kokusu ve rengiyle tezgahların aranan ürünlerinden biri olan Çanakkale domatesi, Batak Ovası olarak da bilinen merkeze bağlı Kumkale köyü başta olmak kaydıyla Ayvacık, Bayramiç ve Ezine ilçelerine uzanan yaklaşık olarak 100 bin dekar büyüklüğündeki alanda senede yaklaşık olarak 700 bin ton üretiliyor.

Fideleri nisan ayının son haftası ve mayıs ayında toprakla buluşturulan, ilk hasadına haziran ayı sonunda başlanan, özellikle ekim ve kasım aylarında lezzetlenen ürün, hava koşullarının iyi gitmesi halinde aralık ayı sonuna kadar hasat edilebiliyor.


(Arşiv)

"Çiftçiler sıkıntılı bir sezon geçirdi"

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, şunları kaydetti:

"Domatesimiz aroması, nefaseti ve kendine has özellikleriyle farklı bir yapıya sahip, ekonomik değeri ve kalitesi yüksek bir ürün. 

Bölgemizde de iklim değişikliği söz konusu. Kurak bir sene olduğu için domatesimiz de etkilendi. Çiftçiler sıkıntılı bir sezon geçirdi. Bu sene ne istenilen kalitede ne istenilen miktarda domates üretebildik. Üretimimizde ortalama yarı yarıya düşüş var.

Geçtiğimiz senenin büyük kısmı çok kuraktı fakat kasım ve aralık aylarında bölgemiz iyi yağış aldı. Yağışlar bu şekilde devam ederse su sıkıntımız olmaz ve üretim miktarı eski düzeye döner."



Çiftçiler umutlu

Domates üreticilerinden İlhan Ulus, "Bütün üreticiler olarak yeni sezondan umutluyuz. Umuyoruz ki eski dönemlerdeki gibi bir sezon yaşayacağız." şeklinde konuştu.

Emine Dadak ise "Çocukluğumdan beri tarımla iç içeyim. Daha evvel böyle yoğun kuraklık görmedik. Umudumuz önümüzdeki sezonun bereketli geçmesi." dedi. 

Yorumlar (0)