'Doğu'nun Çukurova'sı'nda 'anjola' hasadı

Doğu Anadolu Bölgesi’nin sebze ve meyve gereksiniminin önemli bir bölümünü karşılayan Iğdır'da, erik üretimi de her geçen gün artış gösteriyor.

TARIM 14.09.2021, 01:27 14.09.2021, 17:36
'Doğu'nun Çukurova'sı'nda 'anjola' hasadı

İklimi ve coğrafi şartları sebebiyle birçok meyve ve sebzenin üretildiği kentte, belli meyve türlerine ek olarak daha düşük rekolteli ürünler de ilgi görüyor. Karpuz, kayısı, elma gibi yoğun üretim rakamlarına sahip meyveleriyle bilinen şehirde, halk arasında 'kara erik' olarak da adlandırılan anjola eriği de geniş bir üretim alanına sahip. Senelik yaklaşık olarak 600 ton rekoltenin gerçekleştiği 400 dekarlık erik bahçelerinde üretilen meyveler, market ve manavlarda kilosu 15 TL'nin üstünde alıcı buluyor. Iğdır'da üretilen erikler, kentin yanı sıra Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki birçok ilde de satışa sunuluyor.

"600 ton rekolte bekliyoruz"

Iğdır Tarım ve Orman Müdürü Özkan Yolcu, basın mensuplarına, üretilen eriğin şehrin ekonomisine ve çiftçiye önemli katkı sağladığını ifade etti. Çiftçilerin önemli bir emek vererek birçok farklı ürün yetiştirdiğini söyleyen Yolcu, "Bu eriğe 'anjola' diyoruz, bu dönemlerde hasat edilmeye başlanıyor. Kentimizde yaklaşık 400 dekar civarında bir üretim alanımız var, pazar imkanı oldukça çiftçilerimiz üretmeye devam edecekler." dedi.

Kentte meyve üretiminin gitgide geliştiğini kaydeden Yolcu, "Bu sene için yaklaşık 600 ton rekolte bekliyoruz. Ürünler oldukça kaliteli. Sipariş üzerine çalışılıyor. Ürün kaliteli olduğu için bölgedeki kentlerden talep geliyor." şeklinde konuştu. 

"Her bir ağaçtan 100 kilogram ürün alınıyor"

Anjola eriğinin sonbahar aylarında hasat edilen önemli meyvelerden biri olduğuna işaret eden Yolcu, şöyle konuştu:

"Her bir ağaç için ortalama 100 kilogram verim alınabilir. An itibarıyla marketlere baktığınızda bir kilogram fiyatı 15 TL'nin üzerinde alıcı buluyor. Üretici ağaç başına 400-500 TL kazanıyor. Üreticilerimizin yapağı tek şey üretmek, ürettiğimiz zaman hem kent hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz."

Yorumlar (0)