Çukurova’da dönüm başına 8 bin TL zarar edildi

Türkiye’nin en büyük tarım alanlarından olan Çukurova, zirai dona teslim oldu. Don sebebiyle domates, patates, erik, nektarin, karpuz, şeftali, kavun gibi pek çok sebze ve meyve zarar gördü. Çiftçiler, kalan birkaç ürünü kurtarma derdine düşmüşken Adana ve çevresindeki tezgahların nasıl dolacağı ise şimdiden merak konusu oldu. Öte yandan Meteoroloji, nisan ayının ilk haftasında yeni bir soğuk hava dalgasının geleceğini duyurdu. 

TARIM 22.03.2022, 16:48 23.03.2022, 11:41
Çukurova’da dönüm başına 8 bin TL zarar edildi

Türkiye’nin en sıcak şehirlerinden biri olması ve geniş tarım alanlarından oluşan Çukurova bölgesini bulundurması sebebiyle Adana, oldukça değerli bir şehir. Hem yurt içinde tüketilen hem de ihraç edilen pek çok ürün, bölgede yetiştiriliyor. Ancak geçtiğimiz hafta yurt genelinde etkili olan soğuk hava dalgası, Çukurova’yı da vurmuş durumda. Hava sıcaklığının sıfırın altında 2 dereceye kadar düştüğü bölgede zirai don yaşandı. Adana’nın Yüreğir ilçesindeki patates tarlaları, dondan etkilendi. Zirai donun patatese verdiği zarar sebebiyle yüzde 50 oranında verim kaybı yaşandı. Öte yandan 20 Mart Pazar günü gece saatlerinde hava sıcaklığı daha fazla düşerek sıfırın altında 5 dereceye kadar indi. O gece yaşanan zirai don bu sefer yalnız patatesi değil kavunu, karpuzu, eriği, nektarini, şeftaliyi, domatesi ve diğer ürünleri de vurdu. 



“Ürünlerimizin hepsi kurudu, bir tanesi bile sağlam değil”

Konu hakkında açıklama yapan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yaşadıkları zararı titreyen sesiyle anlattı: “Geçtiğimiz hafta yaşadığımız zirai don sebebiyle ürünlerimizin yüzde 30 ila 40’ını kaybettik. 20 Mart gecesinde yaşadığımız zirai donda ise yüzde 80 oranında zarar meydana geldi. Mart ayında Adana’da ilk defa zirai don gördük. Tüm ürünlerimiz kurudu, bir tanesi bile sağlam kalmadı. Üreticilerimiz şu anda çok zor durumda. Bu konuda bakanlığımızdan destek bekliyoruz. Şu anda çiftçilerimiz fide bulamıyor. Herkesin çok fazla masrafı var. Ne yapacağımızı şaşırdık kaldık. Üreticilerimiz, tarım ilçe müdürlüklerine zararları hakkında dilekçeler veriyor. Hasar tespitinin yapılmasını ve bakanlıklarımızın bize yardımcı olmasını istiyoruz.”



“Tarlamda dönüm başına 8 bin TL zarar ettim”

Çiftçilerden Ferit Polat, yaşadığı zorluğu şu cümlelerle ifade etti: “150 dönümlük tarlam var. Buraya kavun, karpuz ve domates ekiyorum. Ama ürünlerimin yüzde 90’ı zarar gördü. Şu anda dönüm başına 7-8 bin liralık zararım var. Devletimizin bize destek olmasını istiyorum.”



Yorumlar (0)