Çiftçilerin hasat mesaisi gece de sürüyor

Tarımın yaygın olarak yapıldığı Iğdır'da son dönemlerde etkili olan yüksek sıcaklık sebebiyle bazı çiftçiler buğday ve arpa ekili arazilerinde gece hasat gerçekleştiriyor.

TARIM 26.07.2022, 20:54 27.07.2022, 16:08
Çiftçilerin hasat mesaisi gece de sürüyor

Havaların mevsim normallerinin bir hayli üzerinde seyrettiği şehirde, gün içerisinde sıcaklık 40 dereceye kadar yaklaşıyor.

Tarlalarında hububat, meyve ve sebze hasadı gerçekleştiren çiftçilerden bazıları, bunaltıcı havalarda zorlandıkları için ürün toplama işlemlerini gece saatlerinde yapıyor.

İldeki 137 bin dekar büyüklüğündeki alanda senelik yaklaşık olarak 53 bin ton buğday, 60 bin dekar büyüklüğündeki alanda ise 13 bin ton arpa üretimi gerçekleştiren çiftçiler, akşam serinliği başlayınca yaptıkları hasada tarım makinalarıyla gece boyunca devam ediyor.

Günün ilk ışıklarına dek sürüyor

Çiftçilerden Medeni Ayna, basın mensuplarına, kavurucu sıcaklarla mücadele etmek amacıyla tarlada akşamdan sabaha dek çalıştıklarını dile getirdi.

Geçen her gün sıcaklığın biraz daha arttığını, ürünü tarlada bırakmamak adına acele ettiklerini aktaran Ayna, "Yoğun sıcak sebebiyle olgunlaşan buğday başaklarında yavaş yavaş dökülmeler oluyor. Bu sebeple gece serinliğinde hasat gerçekleştiriyoruz. Olgunlaşan, hasat vakti gelmiş tarlaları bitirmek adına Diyarbakır'dan getirilen biçerdöverlerle hızlı bir şekilde işimizi bitirmeye çabalıyoruz." dedi.

Üreticilerden İbrahim Örs de ürünün zarar görmemesi adına hasatta havaların biraz olsun serinlemesini bekleyemediklerini aktardı. Çabuk davrandıklarını kaydeden Örs, "Çünkü bir an evvel hasadı bitiremezsek, buğdaylar başaklarından dökülecek. Bundan ötürü gece de çalışmamız gerekiyor. Yoksa ürünler yerde kalacak." sözlerini sarf etti. 





Yorumlar (0)