Kaşıkçı cinayeti sonrası bir ilk

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, Fransa ve Yunanistan'ı ziyarette bulunacağı bildirildi. Selman, Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018'de katledilmesinin akabinde ilk kez AB (Avrupa Birliği) mensubu ülkeleri ziyarette bulunmuş olacak.

DÜNYA 26.07.2022, 21:37
Kaşıkçı cinayeti sonrası bir ilk

Selman’ın çeşitli sektörlerde anlaşmalara imza atmak üzere Fransa ve Yunanistan'ı ziyarette bulunacağı açıklandı. Gazeteci Kaşıkçı'nın 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda katledilmesinin akabinde ilk kez AB mensubu ülkeleri ziyarette bulunacak olan Selman’ın, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile buluşacağı aktarıldı. 


(Kaşıkçı)

Çeşitli anlaşmalara imza atılacak

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nca Selman’ın ziyaretine dair gerçekleştirilen yazılı açıklamada, iki ülke arasındaki çeşitli anlaşmalara imza atılacağı ifade edilerek, anlaşmalara ilişkin detay aktarılmadı. Yunanistan basını, iki ülke arasında askeri, enerji ve denizin altından bir veri kablo hattı oluşturulmasını kapsayan anlaşmalar imzalanacağını öne sürdü. İki ülke arasında geçtiğimiz mayısta Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayacak olan bir veri hattının inşası için ön sözleşme imzalamıştı. Selman’ın Yunanistan’a doğru yola çıktığı öğrenildi.

Geçtiğimiz ay Ankara'ya gelmişti

Selman, resmi olarak son ziyaretini 22 Haziran 2022'de ülkemize yapmış ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluşmuştu. Macron ise geçtiğimiz aralık ayında Suudi Arabistan'a gitmiş ve Selman ile görüşme yapmıştı. 

10 gün önce Biden ile görüşmüştü

Diğer yandan, ABD Başkanı Biden, geçtiğimiz 16 Temmuz tarihinde Suudi Arabistan’ı ziyarette bulunmuş ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile gerçekleştirdiği ikili görüşmenin akabinde Suudi Veliaht Prensi Selman ile de görüşmüştü.

Yorumlar (0)