Çay hasadı için 3 bakanlık devrede! Formül aranıyor

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 4 kentte gerçekleştirilecek çay hasadı için işçi arayışı devam ediyor. Büyükşehirlerden memleketlerine dönüş yağmak isteyen fakat yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemleri dâhilinde seyahat kısıtlaması engeline takılan üreticilere, karantina uygulamalı memleketlerine giriş yapmaları için müsaade edilmesi planlanıyor. Bölgede meydana getirilecek işçi havuzu ile de çay hasadı yapılacak.

TARIM 04.05.2020, 09:58
Çay hasadı için 3 bakanlık devrede! Formül aranıyor

Doğu Karadeniz'de bulunan Trabzon, Rize, Giresun ve Artvin illerinde 830 bin dekar alanda bir milyon üretici aile tarafından gerçekleştirilen yaş çay üretiminde hasat için sayılı günler kaldı.

Mayıs ayının ortalarında başlayacağı tahmin edilen çay tarımında, bu sene yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemleri dâhilinde, sınır kapılarının kapatılması sonucu 40 bin yabancı uyruklu işçinin Türkiye'ye giremeyecek olması, büyükşehirlerden gelmek isteyen yaklaşık 100 bin üreticinin de memleketlerine girişlerinin yasaklanması ile çay hasadı için işçi aranmaya başlandı.

Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı koordinesinde 4 ilin valilikleri ile ilgili kuruluşların temsilcilerinin düzenlediği toplantılarda, çay hasadının nasıl yapılacağına ilişkin bir yöntem aranıyor.

Karantina uygulanan kente çay hasadı için üreticilere giriş izni verilmesi ve işçi havuzu meydana getirilmesi yöntemleri değerlendiriliyor. Çay hasadı öncesi şehir dışından gelmek için 100 binden fazla kişi başvuruda bulundu. ÇAYKUR tarafından yapılan çalışma ile şehir dışından memleketlerine gelmek isteyen kişiler arasında çay hasadını önceki senelerde kendileri yapan üreticiler tespit ediliyor. Söz konusu üreticilere, karantina uygulanan memleketlerine giriş izni verilmesi değerlendiriliyor. 

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından son karar verilecek. Kurulun, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle bu kişilerin memleketlerine dönüşlerini tehlikesi görmesi durumunda karar hayata geçirilmeyecek. 

Bir diğer yöntemde ise meydana getirilecek işçi havuzu ile çay hasadının gerçekleştirilmesi planlanıyor. İşçi havuzuna yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle kendi işi olumsuz etkilenen ve iş arayışında olanlar ile uzaktan eğitim sürerken memleketine dönen üniversite öğrencileri eklenecek. Söz konusu işçiler, büyük şehirlerden gelemeyen ve çayını kendisi toplayamayacak olan üreticiler için yevmiye ile çalışacak.

"Sadece Rize'ye gelmek isteyenlerin sayısı 100 binin üzerinde olacak"

AK Parti Rize Milletvekili Muhammed Avcı, çay hasadı için çözüm arayışının devam ettiğini belirterek, "Özellikle Rize Valiliği’nin, 15 Nisan’da aldığı karar sonrasında İstanbul’dan Rize’ye, çay bölgesine gelmek isteyen hemşerilerimizin çok önemli bir talebi oldu. Sadece Rize’ye gelmek isteyenlerin sayısının 100 binin üzerinde olacağına dair elimizde veriler var. Tabi bu vatandaşların tamamı çay için bölgeye gelmiyor, kendi memleketlerine gelmek isteyen, bağında ve bahçesinde olmak isteyen vatandaşlarımız da var. İller arasında seyahat kısıtlaması kararı vardı, bu karar vatandaşların sağlığını korumak için alındı." ifadelerini kullandı. 

"Üreticimizin mağdur olmaması adına çalışmalar yapıyoruz"

Vatandaşların can güvenliği ve sağlığının önem arz ettiğini kaydeden AK Parti Rize Milletvekili Avcı, "Rize bir tarım bölgesi ve çay da Rize için hayati öneme sahip. Pandeminin olumsuz seyretmemesi için tedbirler alınırken, üreticimizin mağdur olmaması adına çalışmalar yapıyoruz. Bu anlamda geldiğimiz noktanın ümit verici olduğunu belirtebilirim. Kendi çayını kendisi toplayan, üretimini kendisi yapanların tespiti noktasında ciddi çalışmalar yapıldı. Bu hususta elimizde çok net bilgiler var. Bu verileri de bakanlıklarımıza teslim ettik. Bilim Kurulu ile de gerekli istişareler yapılıyor." diye konuştu.

 

"Herkesin istifade edebileceği bir işçi havuzu oluşturmaya çalışıyoruz"

Avcı, büyük şehirlerdeki çay üreticilerinin gelememesi halinde ayrı bir yöntem üzerinde durulduğunu aktararak, "Hemşerilerimizin Rize’ye gelememesi durumunda çay nasıl toplanacak? Tabi bu en önemli konumuz. İl düzeyinde önemli çalışmalar yaptık, herkesin istifade edebileceği bir işçi havuzu oluşturmaya çalışıyoruz. Ayrıca çayını bizzat kendi toplayan ve çayının dalda kalması riski olan üreticilerimiz için de tedbir üretmeye çalışıyoruz." dedi. 

"Aslında ciddi bir gelir kapısı"

Bu konunun artık bakanlıkların gündeminde olduğunu belirten Avcı, "Üreticilerimizin mağdur olmaması için bir çözüm üretilecek. Birkaç gün içerisinde bu çözüm önerisi de netleşecek. Ayrıca buradaki vatandaşlarımızın çoğu çayını Gürcü işçilere toplatıyor, aslında bu çok ciddi bir sorun. Bunu eski hüviyetine döndürmemiz lazım, bir aile tarımı olarak çay faaliyetini sürdürmemiz gerekiyor. Bu durum aslında ciddi bir gelir kapısıdır. Yani gelirin Rize’de ve ülkemizde kalmaması demektir." açıklamasını yaptı.

"İnşallah bu bir milat olur"

Avcı, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle sınır kapılarının kapatılmasının bir fırsat doğurmuş olabileceğini kaydederek, "Şu an vatandaşlarımız da aileleriyle, komşularıyla birlikte 'çayımızı nasıl toplarız?' şeklinde toplantılar yapıyor. İnşallah bu bir milat olur, bundan sonra yabancı uyruklu işçilere müracaat etmeden çay hasadımızı Rizeliler olarak el ele vererek, yapmış oluruz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)