Çam balı üreticileri bahar hazırlıklarına başladı

Ülke genelinde çam balı üretiminde yüzde 90'lık bir paya sahip olan Muğla'da arıcıların ilkbahar hazırlıkları başladı.

TARIM 27.03.2022, 00:34 28.03.2022, 09:14
Çam balı üreticileri bahar hazırlıklarına başladı

Ortaca'ya bağlı Eskiköy ve Tepearası mahallelerinde kırsal bölgedeki arıcılar kovanlarda besleme ve bakım yaparak hazırlıklarına devam ediyor.

Geçtiğimiz sene meydana gelen kuraklık ve orman yangınlarından etkilenen arıcılar, zirai ilaç kullanan arıcıların çok daha dikkatli olmalarını talep ediyor.

"Tüm canlılara saygılı bir şekilde tarım yapalım"

Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, çiftçileri ziyarette bulunarak, yürütülen çalışmaları detaylı bir şekilde inceledi.

Saylak, basın mensuplarına, tarımsal üreticileri gündüz vaktinde ilaçlama yapılmaması hususunda uyararak, gerek duyurularla gerekse sahada bilgilendirmeler yaptıklarını ifade etti.

Bazı arıcıların ilaçlama yaptıklarına tanık olduklarını aktaran Saylak, bu şahıslar hakkında da yasal yaptırımları yaptıklarını belirtti.

Saylak, şöyle konuştu:

"Herkesin başına birer nöbetçi koyacak durumda değiliz. Fakat bu durum bizi gerçek anlamda üzüyor. Buradan bir defa daha çağrı yapıyorum Kentimizde lütfen çevreye, toprağa, sulara ve tüm canlılara saygılı bir şekilde tarım yapalım. Gündüz saatlerinde zirai ilaçlama yapmayın." 



"Giderlerimiz çok fazla"

Arıcı Ümmet Ziyan ise kış aylarının bu sene çetin geçtiğini ve baharın biraz geç geldiğini dile getirdi.

Mevsimsel koşullar sebebiyle stok sorunları çektiklerini ve bunları giderebilmek amacıyla arılara yem takviyesinde bulunduklarını aktaran Ziyan, "Arılarımıza kek veriyoruz. Bahar bakımının ardından yaylalara çıkacağız. Tabii burada narenciyeyi de bekliyoruz. Çiftçiler ilaçlama yapıyor ve arılarımız zehirleniyor. Tüm emeğimiz boşa gidiyor. Bu yıl güzel verim bekliyoruz fakat giderlerimiz de çok fazla." dedi. 

Yorumlar (0)