Burdur’da zehirli sanılan bitkiden yaptığı gıdaları dünyaya ihraç ediyor 

Burdur’da bir üretici, dünya genelinde zehirli olarak bilinen kapari bitkisini dünyaya ihraç ediyor. Bitkiden karpuz, reçel, marmelat ve çay gibi 17 farklı besin üreten Murat Mıhladız, 1994 senesinden bu yana bu işi yapıyor. 

TARIM 09.12.2021, 13:50 09.12.2021, 14:17
Burdur’da zehirli sanılan bitkiden yaptığı gıdaları dünyaya ihraç ediyor 

Burdur’da yaşayan 67 yaşındaki aşçı Murat Mıhladız, 1994 senesinde kapari bitkisinden çeşitli yiyecek ve içecekler üretmeye başladı. Dünya genelinde zehirli olarak bilinen bu bitkiden ürettiği ürünlerin büyük kısmını tescil ettiren Mıhladız, geliştirdiği 17 farklı ürünü ihraç etmeye başladı. 



29 ülkeye gönderiyor 

29 ülkeye ihraç gerçekleştiren üretici, bu ürünleri yurt içinde de sattığını fakat en çok yurt dışında ilgi gördüğünü belirtiyor ve ekliyor: “Kapari bitkisi pek çok hastalığa iyi geliyor. 1994 senesinde tarladan sofraya olan kısmıyla ilgili çalışmalarımız başladı. Aşçı olduğum için bitkiyi tanıdım ve şifalı olduğunu fark ettim. Bitkiden gıdalar üretmeye başladık. Ürünlerimizin hepsinin farklı farklı hastalıkları iyileştirdiğini gördük. Sindirim sistemi ve kan hastalıkları ile kansere, karaciğer hastalıklarına ve MS hastalığına iyi gelen bu bitkiden ürettiklerimiz, çeşitli üniversitelerdeki klinik çalışmalarda incelenmeye başladı.” 



Herkes bu bitkiyi zehirli olarak biliyor 

Mıhladız: “Kapari karpuzu olarak bilinen bir meyve var. Herkes bunun zehirli olduğunu söylüyor ama araştırmalar, öyle olmadığını gösteriyor. Kapari bitkisinin tomurcuğundan turşu, bitkisinden çay üretiyoruz. Bunları da pek çok yemekle tüketiyoruz. Dünya bu bitkinin yalnızca tomurcuklarını üretiyordu fakat biz bunun meyvesini ihraç ediyoruz. İnsanlar bunun zehirli olmadığını öğrendiklerinde tüketiyorlar ve çok da seviyorlar.” 





Yorumlar (0)