Buğday üretiminde kuraklık riskine karşı ne yapılmalı? Uzmanlardan öneriler

Kuraklık nedeniyle olumsuz etkilenen buğday üretiminin nasıl artırılacağına dair uzmanlardan öneriler geldi. Kuraklığa karşı risklerden nasıl kaçınılır? Hangi tarım yöntemleri uygulanabilir? Uzun vadede masraflar nasıl azaltılır? İşte detaylar...

TARIM 07.03.2023, 13:45 Hakan Öksüz
Buğday üretiminde kuraklık riskine karşı ne yapılmalı? Uzmanlardan öneriler

Küresel çapta etkili olan kuraklık, buğday üretimini olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, "Buğday üretiminde kuraklık riskine karşı ne yapılmalı?" sorusuna yanıt verdi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli, yağış düzensizliği, kurak geçen sezonlar ile enerji ve gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle çiftçilerin ciddi problemlerle karşı karşıya kalabildiğini belirtti.

Fazıl Düşünceli: "Münavebe yöntemini araştırın"

Buğday üretiminde uzun vadeli düşünülmesi gerektiğine vurgu yapan Fazıl Düşünceli, ""Bir yıllık verileri baz almak gerekiyor. Birbirlerinin ardı ardına ekilen 'münavebe' denilen bir tarım yöntemi var. Baklagiller  ve yem bitkileri de bu sisteme dahil edilmeli. Böylece verimlilik artar. Bu da iklim kaynaklı risklerin azalmasına yarar." dedi.

"Koruyucu tarım yöntemi, masrafları azaltır"

2013'ten bu yana Türkiye'deki buğday ekim alanlarının 8 milyon hektardan 7 milyona hektara indiğini kaydeden Düşünceli, "Kar yağışları maalesef beklenenin altında kaldı. Bahar döneminde alınacak yağış, önümüzdeki dönemde hasat edilecek buğdayın miktarını da belirleyecek. Toprak işlemeyi azaltan 'koruyucu tarım yöntemi' bir hayli önemli. Bu yönteme göre toprağı işlemeden tohumu direkt olarak ekiyorsunuz. Böylece toprak işleme masrafından kaçmış oluyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Ayşegül Selışık'tan "dayanıklı buğday tohumu" vurgusu

Daha dayanıklı bir buğday üretim sisteminin oluşturulabilmesi adına hayata geçirilen projeden bahseden FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, "Tekirdağ ve Gaziantep'te buna yönelik çalışmalar yapıldı. Türkiye, makarna ve un sanayisinde fırsatlar ülkesi olabilecek potansiyele sahip. Kuraklığa dayanıklı buğday tohumlarının çiftçilere ulaştırılması büyük önem arz ediyor." dedi.

Erdoğan Güneş: "Kayıp buğday miktarı azaltılmalı, modern yöntemlere geçilmeli"

Ham madde kalitesinin artırılmasının önemine değinen Prof. Dr. Erdoğan Güneş ise, "Buğday üretimi ile tüketimi arasındaki süreçte yaşanan kayıp yüzde 8 ila 10 arasında. Depolama, taşıma ve işleme esnasında bir miktar buğday kayboluyor. Bu israfın ortadan kaldırılmasına da odaklanmak gerekir. Yatırım maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle maalesef elektrik ve su kullanımını azaltacak modern sistemler kullanılamıyor. Bu sistemleri bir kez kurduktan sonra hem çiftçi az masraf edecek hem de çevre korunmuş olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)