Bu işte çalışmak cesaret ister: "Günlük 400 TL'ye işçi bulamıyoruz"

Bursa'nın en önemli markası ve değeri olan kestanede hasada başlandı. İki seneden beri gal arısı ile mücadele eden çiftçiler, sonunda zor olanı başardı. Gal arısıyla mücadele edecek böcek uygulaması ile kestanede rekolte miktarı arttı.

TARIM 18.10.2021, 22:17 19.10.2021, 17:40
Bu işte çalışmak cesaret ister: "Günlük 400 TL'ye işçi bulamıyoruz"

İnegöl'e bağlı Saadet Mahallesi'nde bulunan 20 metre yüksekliğindeki ağaçlara tırmanarak kestane hasadına başlayan çiftçinin yüzü bu sene gülüyor. Geçtiğimiz sene rekoltesi büyük oranda düşen kestanenin gal arısı sebebiyle kurumasının akabinde bu sene beklenen rekolte yüzde 70 seviyelerine yükseldi. Kilogramı ise 30 TL'ye satılıyor. 

Sopalarla indiriyorlar

Lezzetiyle şehrin simgesi konumuna gelen kestane, ülkemizin dört bir köşesine naklediliyor. Yaklaşık olarak 20 metreye ulaşan ağaçlarda, ellerindeki sopalarla kestane hasadına başlayan çiftçiler, ardından yere düşen dikenli kozaları toplamaya koyuluyor.

"Bu sene yüzümüz gülüyor"

Çiftçilerden Zeki Ekren, “Bu yıl hasada başladık. Verim büyük oranda arttı. Geçtiğimiz senelerde gal arısı vardı, kestanemizi mahvediyordu. Rekolte ciddi oranda düşmüştü. Yetkililer gal arısını yok edecek olan bir böceği doğaya saldı. Gerçek manada çok işe yaradı ve bu yıl kestanelerimizin verimi arttı. Bu yıl yüzümüz gülüyor. Böcek de yok hastalık da yok.” ifadelerini kullandı.

"İşçi bulamıyoruz"

Ekren, kestanenin kilogramının ise 30 TL’den satıldığını dile getirdi. Kestane hasadının bir hayli zor olduğunu kaydeden Ekren, “Ağaçların yüksekliği neredeyse 20 metre. Zaten ağaca çıkmak bile çok zor. Korkutucu ve bir o kadar da zahmetli bir iş. Bu sebeple de hasatta çalışacak işçi bulmakta zorluk çekiyoruz. Günlük 400 lira vermeye razıyız fakat buna rağmen işçi bulamıyoruz." diye konuştu.

Yorumlar (0)