Türkiye’de güreş sporunun geleceği O’na emanet

Balkan ve Türkiye şampiyonalarında kazandığı altın madalyalar ile hem isminden sık sık söz ettiren hem de kendinden küçükler için en iyi örnek olan milli güreşçi Ayşe Erkan, dünya şampiyonasına hazırlanıyor. Basın mensuplarına konuşan 17 yaşındaki Erkan ile hocaları, rol model olarak Yasemin Adar’ı aldıklarını dile getiriyorlar. Adar’ın “ilklerin kadını” olduğunu kaydeden Erkan’ın hedefi ise genç yaşında dünya şampiyonluğunu elde etmek.

SPOR 01.04.2022, 14:44 03.04.2022, 10:00
Türkiye’de güreş sporunun geleceği O’na emanet

Türkiye artık güreş ülkesi olmaya doğru hızla ilerlerken yurdun farklı şehirlerinden güreş konusunda yetenekli onlarca genç keşfediliyor. O isimlerden biri olan, genç yaşında bu spora merak saran 17 yaşındaki milli güreşçi Ayşe Erkan, Uşak’ın Eşme ilçesinde yaşıyor. 2015 senesinde bir akrabasının yönlendirmesiyle birlikte eşme Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde güreş sporunu icra etmeye başlayan Erkan, henüz 13 yaşındayken Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen Minik Bayanlar Türkiye Şampiyonası’nda 50 kiloda yarıştı. Türkiye üçüncüsü olarak bu sporu yapabileceğini herkese gösteren Erkan, 15 yaşına girmeden kısa bir süre önce Bulgaristan yolcusu oldu. 2019 senesinde Bulgaristan’da düzenlenen 15 Yaş Altı Balkan Şampiyonası’nda 54 kiloda yarışan genç sporcu, altın madalya elde etti.

Madalya koleksiyonunu genişletiyor

Mart 2022’de Balıkesir’de düzenlenen Türkiye Kadınlar Güreş Şampiyonası’nda mindere çıkan Ayşe, 17 yaş altı kategorisinde 69 kiloda yarışması gerekirken doktorlarından onay aldı ve bir üst kategoride yarıştı. 20 yaş altı kategorisinde 68 kiloda ismini zirveye yazdıran Ayşe Erkan, milli formasını sırtından, şampiyonluk getiren helal terini de alnından hiç eksik etmiyor. Haziran 2022’de Romanya’da düzenlenecek olan 17 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası ile yine aynı dönemde İtalya’da düzenlenecek olan 20 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası’nda ay yıldızlı bayrağı taşımak için gün sayan Ayşe’nin yaz yarışları programı oldukça dolu. Temmuz 2022 döneminde İtalya’da gerçekleştirilecek olan 17 Yaş Altı Dünya Şampiyonası ile Ağustos 2022 döneminde Bulgaristan’da düzenlenecek olan 20 Yaş altı Dünya Şampiyonası’nda madalya mücadelesi vermeye hazırlanan genç sporcu, antrenörleri ile hız kesmeden çalışıyor.



“Güreşe başladığım dönemde çok zorlandım”

Ayşe Erkan, spor hayatı ve kariyeri hakkında şunları dile getiriyor: “Güreşe başladığım dönemde gerçekten çok zorlandım. Bir süre hiç başarı elde edemedim ve bu yüzden pes etme sürecine geldim. Ancak antrenörlerimin desteğiyle sporuma devam ettim ve zamanla dereceler elde etmeye başladım. Daha önce Balkan şampiyonluğum vardı ancak hiç Türkiye şampiyonluğu elde edememiştim. İlk Türkiye şampiyonluğumu da Balıkesir’deki turnuvada kazandım. Bu duygu benim için hiçbir şekilde tarif edilemez. Sonrasında milli takıma seçildim. Ay yıldızlı kadronun kampına katılmak benim için büyük bir heyecan ve gurur. Avrupa ve dünya şampiyonları benim için çok önemli çünkü hayatımda ilk kez o minderlere çıkacağım. İki yarışta da şampiyon olup bayrağımızı herkesin önünde dalgalandırmak istiyorum. Benim görevim, ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek.”

Ayşe’nin gözü, Paris Olimpiyat Oyunları’nda

Hedefinde 2024 senesinde gerçekleştirilecek olan Paris Olimpiyat Oyunları olduğunu dile getiren Ayşe Erkan, bu sporda en büyük örneğinin Yasemin Adar olduğunu kaydediyor. Adar için “güreşte ilklerin kadını” şeklinde konuşan Ayşe, onun elde ettiği madalyalar gibi pek çok madalya almak istediğini aktarıyor. 

Öte yandan Ayşe Erkan’ın antrenörleri Büşra-İsmail Bingöl çifti, genç sporcudan oldukça memnun. 17 yaşındaki Ayşe’yi kızı gibi gördüğünü ifade eden Büşra Bingöl, Ayşe’nin çok hırslı ancak emin adımlarla yürüyen bir genç olduğunun altını çiziyor. “Ayşe, zor şartlarda antrenmanlar yaptı. Düştüğünde hep kalkmasını da bildi. Asla yıkılmadı ve pes etmedi. Bu sebeple İstiklal Marşımızı yurt dışında okutacağını düşünüyoruz. Beklentimizi karşılayacaktır. Biz, güreş sporuna bir yıldız kazandırmaktan dolayı oldukça mutluyuz.”

Eşme Gençlik ve Spor İl Müdürü Numan Fırtına da Ayşe’yi yakından takip ettiklerini ve her başarısıyla kendilerini ve ilçelerini gururlandırdığını ifade ediyor. 

Yorumlar (0)